itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Žele ubiti Dubrovnik nezakonitostima i kriminalom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Građani Dubrovnika su u svome gradu potpuno marginalizirani. Našepostojanje tek je smetnja grabežljivcima privučenima ljepotom grada. Potrebno je ubiti duh grada, napraviti grad mrtvim da bi lešinari nesmetano mogli podijeliti svoj plijen.

Dubrovnik je, istaknuli ste, postao destinacija. Svjedočimo rijekama turista u ljetnim mjesecima u gradu, a svojedobno je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica molila Dubrovčane da ne izlaze iz svojih kuća u vrijeme velikih gužvi. Kako je živjeti u takvom Dubrovniku?

Turisti i gužva nisu problem, nego osjećaj da su lokalni stanovnici potpuno marginalizirani, da smo samo tijela koja zauzimaju skup prostor. Naše postojanje tek je smetnja grabežljivcima privučenima ljepotom Dubrovnika. Potrebno je ubiti duh grada, napraviti grad mrtvim da bi lešinari nesmetano mogli podijeliti svojplijen. Dubrovnik je grad koji je izgubio mjeru, grad na čijoj se baštini parazitira i kojemu svakodnevno kradu dušu u ime profita.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić razmišlja o tome i da naplaćuje ulaznicu na Stradun, korištenje javnog WC-a naplaćivat će se10 kuna. Što mislite o tome?

Nedavnom izjavom da će penalizirati sve one koji samo šetaju Stradunom, a ništa ne koriste i ne plaćaju, ponovno je pokazao svoju bešćutnost i ludost. Monstruoznost takve izjave najbolje ocrtava njegov i njihov mentalni sklop. Gradonačelnik je opasan i pritom hiperaktivan čovjek, koji opsesivno provodi svoje zamisli pokazujući pritom strašan prezir prema životu.

Od još jednog atraktivnog dubrovačkog prostora – tvrđave Revelin –napravljen je takozvani kulturni klub, koji, zapravo, većinom funkcionira kao diskoklub. Je li se Revelin mogao iskoristiti bolje?

Do prije nekoliko godina Revelin je bio javni gradski prostor, da bi se namještenim natječajem pretvorio u ovo što je sada i dobio naziv culture club, kojim se gradonačelnik cinički sprda s idejom kulture. Revelin tako funkcionira kao mjesto promocije ideja isvjetonazora te nove kaste "uglednih" ljudi koji će jedan dan cupkati na Rozgu ili Stavrosa, u istom prostoru biti ugledni gosti na svečanom primanju ili večeri u organizaciji gradske uprave, ili pljeskati kastrovskim govorima gradonačelnika. Ulaz u diskoklub ujedno je arheološki muzej, ali to nije sve, tu je i virtualni muzej Dubrovnika skriven iza tila i platnenog tunela koji nas vodi do diskokluba. U virtualnom muzeju skladište se istovremeno glomazne čaše u kojima plešu striptizete. Ukratko, Revelin izgleda onako kako bi čitav Dubrovnik prema tom scenariju trebao izgledati. Današnji Revelin materijalizira ukus nove "elite".

Borite se protiv projekta gradnje golfa na Srđu držeći da je taj projekt, zapravo, samo paravan za apartmanizaciju. Uostalom, to je prije par dana priznao i ministar Veljko Ostojić. No, retoriku je zatim ublažio i kaže da ne vidi problem u tome. Kako to komentirate?

SDP se u predizbornoj kampanji zalagao za referendum po ovom pitanjuako to građani Dubrovnika budu tražili, da bi, kao i gradonačelnik, sada zaboravio na to.
Građani Dubrovnika zahtijevaju referendum, a taj zahtjev svi ignoriraju. S kojim pravom? Nećemo dozvoliti da se o sudbini Dubrovnika odlučuje mimo volje građana. U ovaj koruptivni projekt uključeni su svi politički akteri, od Sanadera do Mesića. Otvaranje pozadine ovog slučaja ne odgovara mnogima i stoga projekt ide dalje unatoč očitim nezakonitostima i kriminalnoj pozadini.
Na Srđu će se graditi ekskluzivne vile. S druge strane, Maja Brinar-Frenkel, supruga izraelskog investitora Arona Frenkela, tvrdida Srđ neće biti zatvoren za Dubrovčane. Upravo suprotno, tvrdi. No,je li to dvoje uopće spojivo?

Zašto bismo vjerovali gospođi Brinar-Frenkel? Kakav kredibilitet imaju njene izjave nakon propagande kojom smo izloženi proteklih godina i koja vrijeđa zdravu pamet? Dajte nam referendum i nemojte nas više uvjeravati pričama o blagostanju koje donosi golf.

U što bi se Dubrovnik mogao pretvoriti realizacijom ovog projekta?

Ovim projektom Dubrovnik gubi budućnost i jednom zauvijek se definiraisključivo kao turistička destinacija u kojoj će građani biti samo jeftina radna snaga za interese nečijeg privatnog profita.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Dubrovnik
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|

0 comments: