itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Hrvatska nema vladavinu prava

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ponukan napisima Adriatic instituta za javnu politiku o nezakonitim financijskim odljevima u iznosu od 15.2 milijarde dolara, koji su napustili Hrvatsku kroz korupciju, kriminal i poreznu evaziju, član europskog parlamenta iz Velike Britanije, Roger Helmer, uputio je pismo Europskoj Komisiji (EK) tražeći da EK pomogne poreznim obveznicima Hrvatske da im se ukradeni novac vrati u riznicu.

Hrvatska vlada, Sabor, hrvatsko pravosuđe i hrvatski javni tužitelj ne izvršavaju svoje dužnosti
utvrđene zakonima. Hrvatska se vlada ne može pohvaliti poštenim i stručnim kadrovima koji se trude osigurati potpunu transparentnost vlade i koji za svoje djelovanje polažu račune poreznim obveznicima.

Potpuno ignoriranje pitanja nezakonitih financijskih odljeva od 15.2 milijarde dolara, koji su napustili Hrvatsku kroz korupciju, kriminal i poreznu evaziju hrvatskih diplomata, političara i njihovih kriminalaca u periodu 2001-2010 je samo odgovor na pitanje zbog čega Hrvatska nema vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava pojedinaca. Lopovi žele sačuvati 15.2 milijarde dolara i još veće iznose nezakonitog bogaćenja od 1991. godine.

Možda bi Europska komisija trebala reći hrvatskoj vlasti da bi ovih 15 milijardi dolara nezakonitih transfera moglo poništiti ukupni hrvatski vanjski državni dug ili polovicu ukupnog državnog duga (vanjski + unutarnji - izdane garancije). Nema potrebe za uvođenje novih poreza, naprotiv - naši se porezi trebaju smanjiti.

Bit će zanimljivo pročitati odgovor Europske komisije na pitanje koje je Roger Helmer uputio. Njegovo pitanje prenosimo u cijelosti:

"Je li Komisija upoznata s izvješćem da je Hrvatska izgubila 15.2 milijarde dolara kroz korupciju, kriminal i poreznu evaziju u periodu 2001-2010?

Na osnovu objavljenih izvješća, značajni iznosi su završili u austrijskoj Hypo Alpe Adria banci i njezinoj poslovnici u Liechtensteinu, koju je preuzeo Prince Michael von Liechtenstein 2007. godine.

Zna li Komisija jesu li hrvatske vlasti zatražile od vlasti u Liechtensteinu imena pojedinaca i iznose nezakonitih financijskih odljeva? Ukoliko nisu, da li bi Komisija intervenirala i zatražila ih u ime hrvatskih poreznih obveznika?

Bi li se Komisija složila sa mnom da bismo trebali sačuvati sredstva poreznih obveznika EU država članica i prestati slati bilo kakvu financijsku pomoć Hrvatskoj dok se nezakonito bogatstvo koje su hrvatski političari navodno nagomilali ne oduzme i 15.2 milijarde dolara nezakonitih financijskih odljeva vrate hrvatskoj riznici?”   

Zemlje sa snažnom tradicijom vladavine prava spremne su poslati suce i tužitelje posjetitelje koji će pomoći hrvatskim građanima u oduzimanju nezakonito stečene imovine i njezinog povrata u hrvatsku riznicu.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link|

0 comments: