itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Cijene su bile tržišne jer nije bilo drugih

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Održano je nadvještačenje koje je trebalo razjasniti razlike između prvog, povoljnog za DORH, a nepovoljnog za osumnjičene čelnike HAC-a i vlasnika Skladgradnje Slavena Žužula, te drugog u kojoj je situacija bila dijametralno suprotna.

Istraga se vodi od 2009. godine, a šteta, odnosno preskupo bojanje, koštala je Skladgradnju čak 22 milijuna kuna deponiranih na računu države kao osiguranje za naplatu u slučaju pravomoćne osuđujuće presude.

I evo što je zaključio vještak Petar Adamović, koji je vještačenje obavio uz pomoć stručnjaka Građevinskog odjela Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

"Ne postoji neka cijena koja bi se mogla odrediti kao stvarna tržišna cijena radova. Tržišne cijene građevinskih radova samo su one cijene koje su neprijeporno utržene, odnosno, ostvarene ugovorima na tržištu tih radova. Razmatrane cijene bojanja tunela također su tržišne cijene, jer su utržene, odnosno, ugovorene i ostvarene na tržištu", stoji u mišljenju.

Nije bilo drugih cijena

Vještak dalje navodi kako ugovorene cijene nisu bile vrednovane temeljem natječaja, odnosno, uspoređivanja s nekim drugim konkurentnim cijenama pošto se na nadmetanje nisu javili drugi ponuditelji, odnosno, nadmetanje je sprovedeno na osnovi ponude jednog ponuditelja.

Za daljnju sudbinu postupka značajan je zaključak vještaka kako nije bila moguća usporedba cijena na istim radovima na nekim drugim tunelima jer se u takvom razdoblju nisu izvodili te da se radovi u Svetom Roki i Maloj Kapeli ne mogu uspoređivati sa standardnim soboslikarskim radovima.

Kako su dobiveni različiti rezultati

Nadvještačenje je razlike u prethodna dva vještačenja pojasnilo različitim parametrima koje su vještaci primjenjivali. Kalkulativne radne grupe i normativi u drugom vještačenju su veći, kako po broju radne snage i broju odabrane tehnološke opreme, posebno transportnih uređaja i sredstava, tako i po vrijednosti normativa. Veći su bili i troškovi materijala, posebno za impregnaciju i premazivanje. Sve to uvjetovalo je i veću jediničnu cijenu, odnosno, veću cijenu ukupnih radova.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|

0 comments: