itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uvid u stvarno stanje

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Do ljeta ćemo napokon imati bazu podataka s realnim cijenama nekretnina, a za godinu dana Hrvatska će imati i karte gradova i županija na kojima će biti ucrtane te cijene. Raščišćavanje neuređenog područja tržišta nekretninama počet će idući tjedan, kada bi na Vladin dnevni red trebala stići Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina.

Prema toj uredbi, županije i gradovi u roku od 45 dana od stupanja uredbe na snagu trebali bi od javnih bilježnika nabaviti preslike svih kupoprodajnih ugovora te ugovora o zakupu ili najmu, koji su sklopljeni nakon 1. siječnja 2012. godine. Na temelju toga bit će izrađena aplikacija za bazu podataka unutar Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Iz tih ugovora referenti će unositi u bazu sve bitne podatke kao što su stvarne cijene po kojima su nekretnina ili zemljište prodani, opis nekretnine, unutrašnjost, starost... Procjenitelji će potom moći zatražiti izvod iz baze podataka i tako dobiti na uvid vrijednosti nekretnina ili zemljišta iz zone koja im treba da donesu procjenu. Za područja na kojima je tržište nekretnina mrtvo, procjenitelji će se ravnati susjednim područjima s najsličnijim karakteristikama. Dosad su se ravnali cijenama iz oglasnika – objašnjava zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Uredbom se napokon definiraju tri temeljna stupa za procjenitelje. Njome se uređuje tko može biti procjenitelj, kojim se metodama mogu raditi procjene te na temelju kojih podataka. Procjene će moći raditi samo ovlašteni procjenitelji, a to su oni koje je sud imenovao i koji su članovi udruge. A takvih je otprilike 430.

Nakon donošenja uredbe ministrica Anka Mrak Taritaš donijet će i pravilnik koji će detaljno razraditi načine obračuna vrijednosti nekretnina, a po kojima će se u svome radu voditi procjenitelji. S obzirom na to da se situacija na tržištu nekretnina dovodi u red prema direktivi Europske unije,

Podacima će se moći koristiti i Porezna uprava.

====

Ovo su sve preduvjeti da se uvede porez na nekretnine. Jer ne samo kuce i stanovi, koji se prodaju, nego i one nekretnine, koje niti se prodaju niti se iznamljuju morati ce netko procjeniti. Tako ce se stvoriti jedna slika, odnosno presjek stavrnog stanja u zemlji.

Porezna uprava koja sada jedina ima podatke o prodanim nekretninama na tržištu, no baze podataka po kojima razrezuju porez na promet nekretninama ne daju u javnost.
Pametna drzava bi ove podatke dala u javnost. Privatni sektor sa tim podacima ce sam naci metode procjena, koje postoje vec desetljecima u americi i ostalim zemljama. Umjesto toga, dodatna birokracija, dodatni monopol drzave, dodatno leglo uhljebljenika, dodatni prisilni nameti...
Zar u hrvatskoj ne postoje gradjani, udruge, organizacije da se protive diktaturi i samovolji drzave?
Strašno. otimačina i pljačka. nesposobni pokrenuti gospodarstvo pa pune proračun iz džepova ionako bankrotralih građana. sramota!

A zašto bih ja plaćao porez na svoju nekretninu, platio sam je novcem koji je već oporezovan, platio sam porez na promet nekretnina, plaćam komunalno za održavanje komunalne infrastruktura, zašto bih plaćao porez na nekretnine, koji bi bio razlog, jer državi treba lova ?!

Kod nas postoje četiri vrste procjene nekretnine. Najniža je procjena od bankovnog procjenitelja ako ju banka uzima pod hipoteku , onda imamo realno postignutu cijenu nekretnine koja je približna sa procjenom nezavisnog procjenitelja i najskuplju kada ju procjeni porezna uprava. Apsurd je da je procjena porezne duplo veća od bankovne....a sve radili ovlašteni stručnjaci...

Tržište nekretnina je u totalnom kolapsu i uskoro će se stanovi prodavati po sistemu "daj šta daš". Demografija nam je u rasulu dijelom i zbog toga što si mlade obitelji nikako ne mogu priuštiti krov nad glavom.

Zašto već porezna nije razvila sustav da se kupovina nekretnina i pokretnina procjenjuje prema prihodima vlasnika i uhvate svi oni koji su kupili više nego što su prijavili prihoda, to bi bilo korisnije ali izgleda da Milanovićeve ministre to previše žulja. Merkel je to napravila.

Ako padnu cijene, kvalitetne nekretnine ce naci kupca, tu prvenstevno mislim na ljude sa Zapada. Samo zaboravite na cijene 2000 eura po kvadratu, prije bi moglo biti polovicu od toga.

"S novim pravilima izbjeći će se i situacije da se trasa autoceste plaća kao građevinsko zemljište ako prolazi preko poljoprivrednog." Ajde onda neka USKOK malo protrese bivšu Račanovu Vladu u vezi toga...
Ako je toga bilo, stvar je za kaznnu prijavu. Postoje podloge na kojima se moglo vidjet što je građevinsko a što poljoprivredno zemljište.

Ovaj Državni aparat je odavno nevjerojatno duboko zaglibio u propisivanje svega pod prijetnjom drakonskih kazni. Nema ta ekipa granice kako daleko mogu ići sa zakonima.

A hoće li onda porezna i ostala otimačka državna i lokalna banda priznati "tržišnu" cijenu nekretnine kad se budu naplaćivali ovrhom ili recimo hoće li banke priznati tu procjenu kod osiguranja kredita!?

Gospodo gradjani s nekretninama vi ste neprijatelji ove drzave, sto vama pada na pamet, stediti i graditi to je prvorazredni kriminal. Treba vam uzeti sve, tako da ste ovisni o drzavi i politickim strankama.

Ova Mrak će izmisliti još jednu povlaštenu beskorisnu kastu. Do sada je izmislila certifikatore, pa tobože niske naknade za certificiranja, koje su se pokazale neistinom i laži, jer je isto jako skupo. Sada će biti i procjenitelji.... pitam se do kada će građani ove zemlje šutke podnositi toliku nevjerojatnu količinu beskorisnih gluposti?


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: