itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Godine istraga USKOK-a i DORH-a

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Uz ime Milana Bandića vezano je niz afera koje su godinama istraživali USKOK i DORH. Za gotovo svaku aferu podnesena je i kaznena prijava, a gotovo ni jedna nije dovršena. O nekima od njih Index je pisao i prije četiri godine.

KRAŠOGRAD

Afera "Krašograd" vezana je za zemljišta između Grada i dvije privatne tvrtke.  U spornoj razmjeni Zagreb je dao 20.000 četvornih metara zemljišta uz Maksimirsku cestu za 35.000 četvornih metara u Sesvetskom Kraljevcu. Zemljište u Maksimiru procijenjeno je na 321 eura po četvornom metru, a parcela u Sesvetskom Kraljevcu na 185 eura. U sklopu slučaja "Krašograd" ispituju se i prijetnje prema ljudima koji su otkrili mutne radnje, a prijetnje se povezuju sa čelnim ljudima Zagreba i tadašnjeg vrha Zagrebačkog holdinga.

PRENAMJENA ZEMLJIŠTA- RESNIK

Godina su pod  posebnom lupom su istrage vezane uz zamjene zemljišta kao i prenamjene te nagodbe. Godinama traje istražni postupak za spornu zamjena zemljišta u Resniku. Još 2009. godine objavili smo kako se sumnja u mešetaranje te da je slučaj izravno povezan s gradonačelnikom Bandićem kao i s tadašnjim čelnim čovjekom Holdinga Ljubičićem. Riječ je o zemljištu kojega su kupile osobe izravno povezane sa čelnim dvojcem iz Grada Zagreba a trebali su zaraditi najmanje 16 milijuna eura. Grad Zagreb prenamijenio je to zemljište u građevinsku zonu što je izuzetno pogodovalo novim vlasnicima.

IZMJENA GUP-a

USKOK je u studenom prošle godine objavio kako je pokrenuo istragu zbog sumnje u nezakonite izmjene zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP). Uskok je pokrenuo istragu protiv osmero osumnjičenih za nezakonite izmjene zagrebačkog GUP-a, koje se tereti da su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju.

NADSTREŠNICE

Izgradnja nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima u gradu Zagrebu također je afera vezana uz Milana Bandića. I dalje se ispituje se kako je moguće da je za jednu nadstrešnicu Grad Zagreb plaćao 96.000 kuna što je 27.000 kuna više od stvarne cijene. USKOK je objavio krajem prošle godine kako je pročellnik Jelavić prvoosumnjičeni, a tereti ga se za ukupnu štetu od 6,3 milijuna kuna. Riječ je o aferi izgradnje autobusnih nadstrešnica koja se dogodila između travnja 2009. i svibnja 2010. godine.

AFERA STROJARSKA

Administracija Milana Bandića donijela je jednostranu odluku odnosno rješenje bez znanja Kluba prema kojem današnja NK Sloga Gredelj, koja se natječe u četvrtoj ligi, nije pravni sljednik NK Sloge iz 1954. godine. Na temelju tog rješenja Grad Zagreb se upisao na zemljište koje je kasnije prodano Crkvi za nešto više od 700 tisuća kuna. U obrazloženju te odluke Bandićeva je administracija navela kako je Klub prestao postojati 1993. godine.

ZAGREPČANKA

U slučaju Zagrepčanke riječ je o kupovini, a kasnije i prodaji tog atraktivnog zemljišta. Bandić je posao Zagrepčanke proglasio vlastitim "poslom stoljeća".

AFERA FONTANA

Bandićeve "fontane" stajale su na  kraju vrtoglavih 25 milijun kuna, a i dalje se ispituje je li bilo pogodovanja.

AFERA PROČISTAČ

Policija je svojedobno po nalogu Županijskog državnog odvjetništva uzela dokumentaciju vezanu za zagrebački pročistač otpadnih voda.Sporni su bili dodatni radovi vrijedni 20 milijuna eura koje je odobrio Bandić .

AFERA STADION I POSLOVI S DINAMOM

Spas Maksimirskog stadiona u režiji Milana Bandića također je bio predmet zanimanja Policije i DORH-a. Tu je i vansudska nagodba sklopljena između ZG Holdinga i kluba GNK Dinamo. Uskok je uzeo sve dokumente.

SLUČAJ SPALIONICA

Glavna meta policijske istrage protiv Bandića koja je i dovela do uhićenja su poslovi povezani sa zbrinjavanje otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna. 

ROBNI TERMINALI

slučaj zemljišta Robnih terminala i slučaj vezan oko sumnjive prodaje zemljišta Zagrebačkih cesta iz 2005. godine također su bile predmetom istraga.

ZAMJENA S TODORIĆEM

Istražuje se i slučaj zamjene zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Maestro gradnja. Pod istragom je i zamjena zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Grokomp nekretnine iza koje stoji Ivica Todorić. Grokomp je dobio atraktivno zemljište na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, neposredno pokraj Agrokorova Superkonzuma, a grad Zagreb ostao je praznih rukava.
Tu su i nagodbe vezane za CIOS i slučaj zamjene zemljišta u korist Zagrebačke nadbiskupije.

ZAGREBAČKE CESTE

Poslovni odnose u Zagrebačkoj tvrtki koje su dovele do premlaćivanja Igora Rađenovića također je afera vezana uz Milana Bandića te Ljubičića.

AFERA PAVILJON

Natječaj za radove na 70 kvadratnih metara velikom paviljonu dobilo je poduzeće Ivana Penave koji je navodno na ovom poslu zaradio 1,4 milijuna kuna.

KUPOVINA STANA

Kako je gradonačelnik Bandić došao do stana u Bužanovoj ulici? Sporni su gotovo svi aspekti kupovine do kredita Hypo banke.

AFERA POTOK

Slučaj Potok vezan je za sanaciju potoka Črnomerec - Vrbani bez javnog natječaja, pod opravdanjem hitnosti zbog klizanja terena, a u žiži interesa je tvrtka Tigra.

GUPČEVA ZVIJEZDA

Slučaj Gupčeve zvijezde gdje je za obnovu jedne jedine tramvajske nadstrešnice na Gupčevoj zvijezdi tvrtka Tigra od Grada Zagreba naplatila 1,2 milijuna kuna također se istraživala. Jedan metar kvadratni sanacije ove nadstrešnice tako je koštao 43,6 tisuća kuna.

ZLATNI WC

Izgradnja dva montažna nužnika na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec također je predmet istraga. Natječaj je dobila tvrtka Gredelj, a Penavina Tigra ovaj put pojavila se kao podizvođač radova. Cijena od osamdesetak tisuća kuna po kvadratu WC-a izazvala je sumnje. Prošle godine USKOK je objavio  da se protiv Jelavića i još dvije osobe vodi postupak zbog sumnje da su mimo javne nabave omogućili tvrtki "Gredelj" posao izgradnje sanitarnih objekata na dva tramvajska okretišta u Zagrebu i tako mu pribavili imovinsku korist od najmanje 105.000 kuna.

MONTAŽNE KUĆICE

Gradnja montažnih kućica na okretištu tramvaja Črnomerec bila je predmetom interesa DORH-a. Gradnja je plaćena 2,97 milijuna kuna, a cijena kvadrata montažne limenke iznosila je oko 35 tisuća kuna po kvadratu.

AFERA KAMPANJA

Istražuje se afera izvlačenja novca iz Holdina za predsjednilčku kampanju iz 2009. godine.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora




0 comments: