itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Savjetnicima Lovrić Merzel po 40.000 kn

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Izgleda da se u Sisačko-moslavačkoj županiji povijest ponavlja bar što se tiče osiguranja vlasti političkom korupcijom odnosno kupovanjem vijećnika. Šest bivših savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel: Dubravko Obadić (HSLS) Rajko Mladenović i Vlado Đaković (HDRS), Milivoj Tičariće (DSU) i Emil Franjević (HSU) će, kako doznajemo, HDZ-u i partnerima osigurati većinu u Županijskoj skupštini. Oni su osnovali posebni klub vijećnika i dat će potporu novoj izvršnoj vlasti i zato svi dobiti vrijedne nagrade. Bit će im isplaćeno po 40.000 kuna na ime osam neisplaćenih naknada za rad u savjetima.

Naime, savjeti su ukinuti tek odlukom župana Ive Žinića u studenome ove godine, a bivši dožupan Zdenko Vahovec, nakon uhićenja Marine Lovrić Merzel, odbio im je isplaćivati naknade, jer su, kako je rekao oni bili savjetnici Marine Lovrić Merzel, ona ih je imenovala, a njemu njihove usluge nisu trebale. Neplaćeni savjetnici zaprijetili su tužbom sudu smatrajući da su zakinuti, i županija im je naknade bez kamata, po svemu sudeći, pristala isplatiti.

No, tu priča ne staje. Naime, jedno potpredsjedničko mjesto u Skupštini, prema navodima župana Žinića, namijenjeno je oporbi i kako sada stvari stoje taj će oporbeni potpredsjednik postati upravi Emil Franjević (HSLS), bivši županičin savjetnik.

Zanimljivo je da je isto prošle godine napravila Marina Lovrić Merzel. Ona je prigodom konstituiranja Skupštine na (oporbeno) potpredsjedničko mjesto u Skupštini postavila Sabinu Ferderber, koja je u Skupštinu ušla u koaliciji HDZ-a, HSS-a, HSP AS i BUZ-a. Nova potpredsjednica Ferderber prestala je odmah biti oporbena vijećnica i osigurala je županici većinu.

Emil Franjević rekao nam je jučer kako će on i bivši savjetnici podržati proračun, ali da nisu sklopili koaliciju niti ugovor o programskoj suradnji, nego ne žele nove izbore. Rekao je da se naknada za njihov rad mora isplatiti, jer ugovor je ugovor. Rekao je kako još nije odlučeno da će on biti drugi potpredsjednik, ali da se o tome razgovaralo.

Da je politička trgovina na djelu pokazuje i slučaj dvojice županijskih vijećnika i bivših savjetnika Milivoja Tičarića i Vlade Đakovića. Oni su ostali, potvrđeno nam je, u novom sastavu Nadzornog odbora Razvojne agencije SIMORA. Članstvo u nadzornim odborima donosi redovite mjesečne naknade.

Župan Ivo Žinić prigodom predstavljanja javnosti stanja u županijskoj blagajni i prijedloga novog proračuna, na pitanje ima li potporu u Županijskoj skupštini za usvajanje rebalansa za 2014. i proračuna za 2015. godinu, odgovorio je da ima. Na upit o glasinama da je riječ o kupovini dijela bivših županičinih savjetnika odgovorio je kako se radi o krivim informacijama.

„Nema protuusluga, postoji suradnja, osnovan je klub vijećnika koji nas želi podržati, a jedan potpredsjednik će biti iz redova oporbe”, rekao je prošlog tjedna Ivo Žinić. Ponovio je kako u svojoj vladavini neće pristajati na ucjene, da nikome neće podilaziti i da neće u očuvanju vlasti biti spreman na kompromise. - Kada jednom popustim i napravim prvi kompromis, onda popuštanjima i kompromisima nema kraja, poručio je Žinić. Novi župan ustvrdio je javno da nema kupnje vijećnika, da nema trgovine utjecajem, no, izgleda da ga opovrgava razvoj događaja.

Do izjave Milvoja Tičarića nismo jučer uspjeli doći, jer nije „mogao odgovoriti na poziv“, no on je dan ranije u izjavi za Novi list naveo: „ Nas 13 angažirali smo odvjetnika koji je poslao pismo u Županiji i slijedom toga su održani razgovori sa Žinićem. Župan je shvatio da bismo mi, ako do toga dođe, sigurno dobili sudski spor, pa nam je odlučio isplatiti sve zaostale naknade. Žinićeva je glavna programska točka bila ukidanje savjetnika, ali sad mora platiti ono što nam pripada, a što nam je SDP-ova klika htjela oduzeti“, rekao je Tičarić za Novi list. Dodao je kako će oni proračun podržati jer ne žele nove izbore i novih 6 milijuna troškova za izbore. Upućeni tvrde da oni neće izbore i zbog toga jer znaju da vrlo vjerojatno mnogi od njih više nikada ne bi bili u prigodi sjesti u klupe Županijske skupštine.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Sisak
Opseg: Na račun građana
Podobnost: SDP/HSLS/HSU/HDRS/DSU/HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: