itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Diplomati koji rade protiv države

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović javno proziva i optužuje diplomate da rade protiv državne politike, druga dva sukreatora vanjske politike, ponajprije predsjednik Vlade Andrej Plenković, ali i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier - šute

Predsjednica nije skrivala nezadovoljstvo suradnjom s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, ali i njegovim nasljednikom, tvrdoglavim Tihomirom Oreškovićem pa se očekivalo da se lako pronaći zajednički jezik s Andrejom Plenkovićem jer ipak dolaze iz istoga političkoga miljea.

No unatoč očekivanju javnosti, dogovori o popunjavanju kritičnih i iznimno važnih diplomatskih pozicija idu prilično sporo. Dosad je dogovoren tek odlazak novog veleposlanika u Rusiju, o čemu smo već pisali, gdje je mjesto prazno već više od godinu dana. Javnost čudi sporost pri popunjavanju upražnjenih veleposlaničkih mjesta te se sve više pita postoje li veće nesuglasice među ključnim partnerima premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar Kitarović.

Kao primjer veleposlanika koji ne radi svoj posao predsjednica je više puta isticala Joška Paru, koji bi trebao zastupati hrvatske interese na najvažnijem mjestu u američkom glavnom gradu Washingtonu.  Paro je bio savjetnik bivšeg predsjednika Ive Josipovića pa predsjednica u njega nema povjerenja, ali na tom su popisu još neki drugi diplomati koje je po političkoj liniji imenovala Kukuriku koalicija poput Ive Goldsteina, koji je veleposlanik u Francuskoj. Međutim, većini njih istekao je mandat odavno i trebali su već biti povučeni kući bez velike pompe.

Predsjednica je ovaj put istaknula da je zbog Pare sama morala otputovati u SAD. Iako smo zatražili od Vlade i MVEP-a da nam otkriju vodi li se protiv Pare ikakav postupak za povredu službene dužnosti, jer je više puta kritiziran s Pantovčaka, i zašto već nije zamijenjen s te vrlo važne pozicije ako nanosi toliko štete državi, odgovor nismo dobili. Zanimalo nas je i smatraju li se prozvanima od predsjednice što nije brže došlo do promjena u diplomaciji kadrova koje je postavila vlada Zorana Milanovića.

IZ MVEP-a i Vlade nisu odgovorili ni na naše upite je li ih predsjednica upozorila da neki veleposlanici rade protiv državne politike te koji su to veleposlanici koji rade protiv državne politike, i zašto takvi veleposlanici nisu smijenjeni po hitnom postupku.

Bilo bi logično da se protiv takvih veleposlanika koji rade protiv državne politike pokrene stegovni postupak ako je zaista riječ o takvo velikim propustima kao što predsjednica upozorava javno. Predsjednica je više puta u javnosti kritizirala rad nekih veleposlanika, a posljednji put to je bilo u intervjuu za Novu TV u ponedjeljak, kad je, pravdajući se da put u SAD na samom početku ove godine nije bio polutajan, kazala da je -  zaključivši da naše veleposlanstvo u Washingtonu ne radi svoj posao - sama odlučila stvar uzeti u svoje ruke te je nazvala nekoliko prijatelja i kontakata iz svojih ranijih karijera i otišla odraditi iznimno dobar posao za Hrvatsku.

U istom razgovoru upozorila je na to da imamo puno veleposlanika koji su politički postavljeni, koji ne provode državnu politiku, nego politiku koja je nestala te puno njih koji podilaze. Ne samo u Washingtonu, nego i na drugim mjestima. Smatra da je učinkovitost nekih od tih veleposlanika vrlo niska, a za neke se i ne čuje. 'Oni rade protiv državne politike, neki su zaostali u nekim drugim vremenima, gdje misle da je Hrvatska još kandidatkinja u EU-u i NATO-u', kazala je predsjednica. Ustvrdila je i da nije točno da Vlada ne sluša i da razgovaraju o tome. No vrijeme prolazi, a problemi se ne rješavaju.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Na račun građana

Link|
Link

0 comments: