itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Vratila dekanovu nagradu od 2.000 kn

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com


Ogorčena majka izvrsne Studentice 'Kći je fakultetu vratila dekanovu nagradu od 2.000 kn jer nam je država zbog toga htjela naplatiti 5.000 kn poreza'

Dok političari na dnevnoj bazi zbrajaju mlade iz Hrvatske izbjegle trbuhom za kruhom i mogućnošću napredovanja, u praksi čine vrlo malo da ih u tomu zaustave, piše Slobodna Dalmacija.

Slučaj čitateljice Slobodne, inače majke studentice koja pohađa jednu visokoobrazovnu ustanovu u Splitu (točni podaci poznati redakciji), govori o tomu kako država izvrsnost u obrazovanju ne samo da ne stimulira, nego i kažnjava, piše Slobodna Dalmacija.

– U Hrvatskoj se više isplati gurati dijete u nogomet nego prema knjizi... Moja kćerka je, naime, od početka studija odlična, svaku godinu je završila s prosjekom 5,0. Slijedom toga, zaslužila je i stipendiju Splitskog sveučilišta u iznosu od 800 kuna mjesečno. Lani nas je vrlo obradovala dekanova nagrada i novac kojim se stimuliraju najbolji studenti, a riječ je o svoti od 2000 kuna – počinje priču majka koja je inzistirala na zaštiti svih podataka čijim bi iznošenjem njezina kći bila ugrožena u nastavku studija. Na fakultetu koji studira treba provesti još dvije godine.

Poreznici odgovaraju birokratski

Na pitanje zašto Pravilnikom o porezu na dohodak nisu, kao porezna olakšica, predviđene nagrade za izvrsnost u učenju za razliku od sportskih nagrada, iz Porezne nisu konkretno odgovorili.

Priča je, naravno, potpuno vjerodostojna, a čitateljica ju je odlučila ispričati, odnosno obratiti se "Slobodnoj", kad je prije nekoliko dana dobila porezno rješenje koje ju je, blago rečeno, šokiralo.

– U njemu je stajalo kako državi moram vratiti više od 5000 kuna, i to s osnova osobnog odbitka djeteta koje nije smjelo primiti dekanovu nagradu! Naime, kćerku sam prijavila kao poreznu olakšicu, a ona, u godini dana, ne smije "zaraditi" više od 13.000 kuna. Taj smo limit, zbog stipendija i primljene dekanove nagrade, prešli za nekih osamdesetak kuna i ja sad trebam platiti više od pet tisuća! Prošle je godine, međutim, zakonodavac tu granicu pomaknuo na 15.000 kuna, no takvo se pravilo primjenjuje tek od ove godine. Ono što je mene najviše razljutilo jest to što država ne prepoznaje izvrsnost u učenju, za razliku od izvrsnosti u sportu. Naime, sportske nagrade su izuzete od oporezivanja, kako stoji u Pravilniku o porezu na dohodak, za razliku od ovih u znanosti i obrazovanju. Izvrsnost u učenju ovaj Pravilnik, drugim riječima, ne prepoznaje... Drugim riječima, ako nečije dijete trenira badminton i osvoji medalju na nekom prvenstvu, te dobije nagradu u iznosu od 5000 kuna, to se ne oporezuje. Nije mi namjera minorizirati bilo čije uspjehe, ali država, na žalost, to čini budući da dekanove nagrade oporezuje – ogorčena je majka.

Bilo je, prema njezinim saznanjima, sličnih situacija – roditelji izvrsne studentice iz Sinja na studiju u Zadru morali su državi vratiti i veći iznos jer im je dijete nagrađeno zbog izvanrednih uspjeha na fakultetu.

– Što da radimo kako bismo izbjegli ovakve situacije – da "skinem" kćer sa sebe kao poreznu olakšicu?! Pa, ne može ona sebe uzdržavati s 800 kuna mjesečne stipendije Sveučilišta! Tko će joj kupovati knjige i odjeću, tko će je hraniti?! A gdje su još roditelji koji svojoj djeci plaćaju troškove stanovanja jer su išli na studij izvan svoga grada, poput ovih roditelja iz Sinja... Što da oni kažu svom djetetu – nemoj uzimati dekanovu nagradu jer ćeš nas "uvaliti" u financijske probleme – kaže ova majka čija će kći, zbog svega navedenog, fakultetu vratiti 2000 kuna.

– Strašno, ali prisiljeni smo to napraviti kako ne bismo platili trostruko više. Moja kćerka se s tim, naravno, složila, a i fakultet nam je spreman izići u susret. I oni su zbunjeni nastalom situacijom jer su sve radili u dobroj vjeri. Plaketa s dekanovim priznanjem joj ostaje, a novac vraćamo... Nadam se da će naš slučaj potaknuti državu da reagira i izmijeni sporni Pravilnik o porezu na dohodak. I moja kćerka je, na žalost, već korak do neke Irske ili Švedske, u kojoj će njezin uspjeh biti prepoznat – govori čitateljica.

Poreznici odgovaraju birokratski

Na pitanje zašto Pravilnikom o porezu na dohodak nisu, kao porezna olakšica, predviđene nagrade za izvrsnost u učenju za razliku od sportskih nagrada, iz Porezne nisu konkretno odgovorili.

U mailu koji su poslali konstatirali su samo kako se "pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove uže obitelji i djecu, i to do iznosa od 13.000 kuna godišnje (što je bilo na snazi do ove godine, op.a.), ne uzimaju u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora, doplatka za djecu, potpora za novorođenče, odnosno opremu novorođenog djeteta, obiteljskih mirovina koje primaju djeca nakon smrti roditelja, primici koji po svojoj prirodi predstavljaju samo uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji, te primici koji predstavljaju naknadu stvarno nastalih troškova, kao što su naročito naknade troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim i međumjesnim javnim prijevozom...".

Potvrdili su kako je od ove godine limit primitaka uzdržavanih članova uže obitelji s 13.000 pomaknut na 15.000 kuna.

Status: Nesposobnost uprave
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nekompetentna birokracija
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link|

0 comments: