itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mudraci koji jamaju plinom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Hrvatska svojim plinom zadovoljava 94,3% potreba, a ne samo 60%. U Hrvatskoj je, primjerice, 2006. proizvedeno 2,714 milijardi m3 što znači da je svojom proizvodnjom zadovoljeno čak 94,3% potreba za plinom u Hrvatskoj, a ne samo 60% kako tvrdi trenutni ministar! (Damir Polančec, op.ur.)

Naime, ono što ne piše u spomenutoj publikaciji Ministarstva gospodarstva je da je plin uvezen 2006. iz Ruske federacije po cijeni od 0,22-0,24 USD/m3, a domaći plin izvažan u Italiju po 0,063-0,08 USD/m3, dakle 3-4 puta jeftinije nego isti takav plin koji su uvezli. Izvezeno je još i oko 0,3 milijarde m3 po 0,09 USD/m3 u proizvedenom umjetnom gnojivu, što je uz spomenuti uvoz - izvoz sjajan posao za one koji su ga ovako ugovorili. Nitko ovaj „sjajan“ posao u pravnoj državi Hrvatskoj nije istražio i poduzeo mjere da sankcionira zacijelo vrlo zaštićene počinitelje.

Vrijedi spomenuti i najnoviju „ideju“ političara za izdvajanje posla s plinom iz tehnološki jedinstvenog procesa istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a napose želje za otkupom podzemnog skladišta plina koje su prodajom INA-e prodali Mađarima (jedino se ne mogu dogovoriti o cijeni koju će ponuditi Mađarima). Očito nemaju pojma o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, a napose o skladištenju plina, a ne žele pitati one koji znaju. Valjda je pekmez od bunike u pitanju (kao u šamana u Lici).

Teško je ocijeniti da li je za ovakve „mudre“ odluke - ugovore - postupke u energetici u Hrvatskoj veći uzrok glupost onih koji su ih potpisali ili njihova potreba za novcem koji su im zacijelo dali oni koji od takvih ugovora imaju goleme koristi (stranci). Javnost je informirana o oduzimanju imovine dilerima droge, što je dobro za zaustavljanje tog zla. Zanimljivo bi bilo znati kada će političari zaista početi bitku s korupcijom, i sa sličnim potezima kao prema dilerima droge, početi prema onima koji su na spomenuti način pristupili „ostvarenju“ energetske neovisnosti Hrvatske (koju političari mogu samo sanjati).

Status: Pljačka u tijeku
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

0 comments: