itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Za sutkinje biraju svoje kćeri i žene

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Kći Arna Vičića, privatnog odvjetnika i člana DSV-a, koji podržava značaj “genetske reference” u sudačkoj profesiji, prije dvije godine također je postala sudkinja. Danas sudi na parnično odjelu Općinskog suda u Zagrebu.

Zove se Ivana Marangunić. Izabrana je zajedno s 14 mladih sudaca i nasuprot konkurenciji od 115 kandidata, mahom svojih vršnjaka. Po običaju koji je DSV uveo kada glasa za vlastite supruge, sestre, sinove, kćeri, zetove ili za vlastitu DSV-ovsku ‘braću’, Arno Vičić nije bio fizički nazočan na toj sjednici. Premda je ostao zapisnik, Vičićevi kolege u DSV-u uglavnom tvrde da se tog događaja uopće ne sjećaju. A Ivan Mikšić, predsjednik DSV-a i Đuro Sessa, njegov zamjenik, koji bi se zgode morali sjećati, preko posrednika šalju poruke da s novinarima ne žele razgovarati.

Za vrijeme mandata još dva člana DSV-a, Ranka Pelicarića i Berislava Pavišića, u karijeri su napredovale jednome kćer, a drugome žena. Jasenka Pavišić u 30-toj godini života izabrana je za sutkinju Trgovačkog suda u Rijeci na sjednici DSV-a u studenom 2005.


Krunislav Olujić, nekadašnji ministar pravosuđa, koji je DSV tužio sudu u Strasbourgu, mnogo je eksplicitniji u ocjeni tog vrhovnog tijela domaće pravosudne, čije funkcioniranje prati praktični od njegovog osnutka.

Slažem se s ministrom Šimonovićem da je DSV netransparenta, mada bih ja upotrijebio transprantniju riječ: nepotizam. Ne cijene stručnost, dosljednosti, a njmanje neovisnosti. Lijepo se to vidi na slučaju kćeri donedavne ministrice pravosuđa, kaže Krunislav Olujić, nekoć predsjednik danas privatni odvjetnik u Osijeku.

Status: Zaključeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nepotizam
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link

0 comments: