itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kako do zaposlenja u Hrvatskim autocestama?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ako je vjerovati našim izvorima, dva su osnovna načina. Preko veze ili putem "plave kuverte". Cijena? Prava sitnica: od tisuću do deset tisuća eura, ovisno o željenom položaju.

Vrlo je zanimljiv podatak da je u HAC-u prošle godine zaposleno oko 300 ljudi, a većina njih su posao dobili bez javnog natječaja. Hrvatske autoceste danas upošljavaju gotovo 3000 ljudi, što je, prema nekim podacima, čak tisuću više nego što je potrebno za rad. Najveća buka oko zapošljavanja digla se krajem prošle godine u Imotskom, kad su imotski branitelji prosvjedovali protiv nezakonitog zapošljavanja i najavili podnošenje kaznenih prijava Uskoku, Državnom odvjetništvu i Inspekciji rada. Neslužbeno se među Imoćanima moglo čuti kako posao u HAC-u košta između tisuću i deset tisuća eura, a na nepravilnosti u ovoj je državnoj firmi često upozoravao i saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić.

"Čuo sam šuškanja u firmi da se ljudi zapošljavaju preko veze, kao i da neki plaćaju za posao, ali ne mogu to sa sigurnošću potvrditi", rekao nam je predsjednik Nezavisnog sindikata HAC-a Anđelko Kasunić, dok je puno konkretniji bio Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

"Na sva malo bolja radna mjesta dolazi se prema političkim vezama i poznanstvima. Ali ne vjerujem da je HAC u tome iznimka, svako je državno poduzeće slično", tvrdi Stanić, koji za zapošljavanje preko veze izravno proziva direktora Sektora za održavanje Stjepana Klarića. Naime, prema Stanićevim riječima, Klarić i njegov zamjenik Željko Krapljan tijekom prošle godine nasilno su smijenili između 10 i 15 direktora tehničkih jedinica te na njihova mjesta doveli svoje prijatelje i stranačke kolege iz redova HDZ-a. "Na taj je način zaposlen i brat Stjepana Klarića", tvrdi Stanić, a naši izvori unutar HAC-a otkrili su nam i primjer Ive Vukovića, voditelja tehničke jedinice Županja koji je zaposlen na tu poziciju bez prethodnog natječaja iako nema potrebne kvalifikacije. Nadalje, tvrdi Stanić, Vuković je samo jedan od mnogih koji su zaposleni u HAC-u nakon što su umirovljeni u Hrvatskoj vojsci i od države dobili otpremninu - samo da bi se opet zaposlili u državnoj firmi.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link

0 comments: