itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kriminalne radnje u Željezničarskom ugostiteljstvu

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Predsjednica uprave Željezničkog ugostiteljstva, Anica Supić, pod pojmom restrukturiranja istoimene podtvrtke Hrvatskih željeznica od 1998. do danas zatvorila je više od 20-ak restorana, kantina, kioska i hotela diljem zemlje. Potkraj prošle godine HŽ je šesti put u godinu i pol dana objavio javni natječaj za privatizaciju ŽU.

Međutim, ni na jedan nitko se nije javio, a vrijednost tvrtke opala je više od sto milijuna kuna. Na prvom je natječaju na početku 2007. ŽU vrijedio 144 milijuna kuna, a dugovao je 13,4 milijuna. Na posljednjem natječaju, potkraj prošle godine, tvrtka je bila procijenjena na 42,4 milijuna kuna s dugom od čak 21 milijun! Drastično opadanje cijene tvrtke istražuje i USKOK na adresu kojeg je nedavno stiglo anonimno pismo što su ga potpisali «očajni i prevareni radnici ŽU».

Za razliku od restorana i kantina koje zatvara, A. Supić je od 2005. u tri hotela ŽU – «Porin» i «Dora» u Zagrebu te «Mursa» u Osijeku – uložila 8 milijuna kuna. Upravo ta svota odgovara povećanju duga tvrtke. U spomenutu je pismu USKOK-u i popis 8 tvrtki s kojima ŽU navodno posluje izravnom nagodbom uz plaćanje unaprijed.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: