itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Na offshore račune prebacila 2,5 milijuna eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

USKOK i policija već pet mjeseci provode intenzivnu kriminalističku obradu nad bivšom direktoricom Agencije za integralni transport (AGIT) Hrvatskih željeznica, Biserkom Robić, zbog sumnji da je na račune off shore tvrtki u inozemstvu protuzakonito prebacila najmanje 2,5 milijuna eura, kao i da je drugim malverzacijama izvlačila velika sredstva iz spomenutog poduzeća koje djeluje u okviru HŽ Carga. Dokažu li se sumnje u financijske malverzacije, to će biti jedna od najvećih prijevara i krađa novca u državnoj tvrtki u posljednjih desetak godina.


S obzirom na brojnost sumnjivih isplata i načina na koje su one realizirane, u kriminalističku obradu uključeni su i Porezna uprava te Ured za sprječavanje pranja novca, dok se isplatama u inozemstvo bavi i Financijski inspektorat. Sporna su i plaćanja većeg broja računa za koje istražitelji smatraju da su fiktivni. U središtu istrage našli su se i “napuhani” računi, odnosno plaćanja po fakturama za robu daleko iznad njezine tržišne cijene.

Kroz moje ruke prolazilo je toliko računa da ih se, naravno, ne mogu sjetiti. Moguće je da smo neka plaćanja izvršili i na račune off shore kompanija, ali ja to tada nisam primijetila. Plaćali smo na račune koji bi nam bili ispostavljeni. Pa nije nezakonito plaćati na račune off shore tvrtki - naglasila je bivša direktorica AGIT-a, napominjući da nije počinila nikakve zloupotrebe na tom položaju. Biserka Robić sada radi kao direktorica prodaje u predstavništvu jedne strane tvrtke u Zagrebu.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: