itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Poništena odluka o imenovanju Slavice Banić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Odlukom Upravnog suda poništena je odluka Hrvatskog sabora kojom je Slavica Banić u svibnju prošle godine izabrana za sutkinju Ustavnog suda RH. Upravni sud je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić koja se javila na natječaj za suca Ustavnog suda, ali njena kandidatura nije prihvaćena. Juričić se nakon toga žalila Upravnom sudu tražeći zaštitu Ustavom zajamčenih prava i sloboda.

Također, predsjedniku Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Vladimiru Šeksu i svim članovima tog odbora je poslala pismo u kojem je upozorila da je imenovanje Slavice Banić neustavno jer prilikom predaje vlastite kandidature za sutkinju Ustavnog suda nije priložila dokaz o 15 godina staža u pravnoj struci što je minimalan uvjet da bi se kandidat bio izabran za suca Ustavnog suda.

Također je rekla da je nakon što je upozorila saborski Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Vladimir Šeks "odrezao kako je izbor zakonit, iako se članovi Odbora uopće nisu sastali i raspravljali o onome na što sam upozorila".

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Sabor
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link

0 comments: