itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Prvi bloger koji će ići u zatvor zbog pisanja

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vukovarac Damir Fintić prvi je hrvatski bloger koji će zbog izražavanja mišljenja i stavova na njegovu portalu završiti u zatvoru! Ovakva sudbina, kakva malo gdje u svijetu može snaći blogere, Fintića je sustigla zato što se zamjerio vukovarskom moćniku, bivšem gradonačelniku Vladmiru Štenglu. Bloger nije štedio riječi kritike prema viđenijem Vukovarcu Štenglu, a nije uklanjao ni negativne reakcije koje su drugi o Štenglu ispisivali na njegovu postu. Zbog toga je Štengl zajedno sa članovima svoje obitelji pokrenuo niz sudskih postupaka protiv Fintića.

Presudno je, međutim, bilo rješenje s potpisom vukovarske sutkinje Branke Soldo, koje je Fintić dobio kao bivši vlasnik portala Vukovarac.net, a gdje mu je novčana kazna od 3052 kune preinačena u zatvorsku u trajanju 20 dana. Ovu odluku osuđuje i zbog nje izražava zabrinutost Hrvatsko novinarsko društvo i to zato što postala kruna represije nad slobodom izražavanja na internetu.

U Europi nema slučaja da je bloger završio u zatvoru zbog klevete. U nas se to događa jer zakonski nije regulirano pitanje interneta. Nas 40 je osnovalo Hrvatsku blogersku organizaciju kako bismo mi koji smo stradali zbog prikraćivanja slobode riječi na internetu sudjelovali u izradi zakona o internetu koji se jednom mora donijeti - kaže Fintić.

Dodaje da mu zatvor nije prva kazna jer je već 10 mjeseci bio bez plaće budući da mu se oduzimala kao naknada Štenglu za duševne boli koje su izazvali napisi i komentari o njemu na Fintićevu portalu.

Ja nisam pisao ono što je ocijenjeno klevetom nego sam drugima omogućio slobodno pisanje i komentiranje. No, sud to nije uvažio - kaže Damir Fintić, protiv kojega su podnesene tri kaznene i tri prekršajne prijave zbog klevete i na osnovi kojih Štenglovi traže 250.000 kn. Ministra Ivana Šimonovića željeli smo pitati vidi li u ovom slučaju gušenje javne riječi, ali nije bio dostupan. Ostalo je otvoreno i kako je sud Fintića ostavio bez cijele plaće jer je to nezakonito.

Status: Banana republika
Lokacija: Vukovar
Opseg: Stotine tisuća
Podobnost: Pravosuđe
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link

Link

0 comments: