itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Europski korupcijski ured češlja sve ugovore

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Europarlamentarci: Sumnjamo da jedno (!!!) hrvatsko ministarstvo namješta javne natječaje za odabrane tvrtke

Europski antikorupcijski ured OLAF razmatra izvješća o korupciji u hrvatskim javnim poduzećima. Kako doznajemo, na stol Franza-Hermanna Brunera, generalnog direktora OLAF-a, još početkom ove godine stiglo je pismo nekolicine europarlamentaraca u kojem se upozorava na navodnu korupciju u hrvatskoj cestogradnji, brodogradinji i javnoj nabavi.

Osim dijela natječajne dokumentacije, europski su parlamentarci OLAF-u dostavili i ugovore koje je HAC u posljednjih pet godina sklopio s najvećim kooperantima, prije svih s poduzećima Skladgradnja, Dalekovod i Konstruktor te upozorio na to da je riječ o favoriziranim trvtkama koje dobivaju poslove u sumnjivo provedenim natječajima. Iste te tvrtke kooperanti pojavljuju se i u poslovima s neim drugim javnim pouzećima poput HEP-a.

Dio projekata koji se financiraju novcem iz Europe provodi se u resoru ministrice Marine Matulović-Dropulić.

Potpisnici pisma upozoravaju da “posao počinje izigravanjem zakona o javnoj nabavi, pogodovanim natječajima koji su projektantski, tehnički, tehnološki i troškovnički dogovoreni posebnim uvjetima natječaja, prilagođeni ciljnoj interesnoj skupini (tvrtki, konzorciju) od posebnog političkog povjerenja”.

“Na natječaj se prijavljuju svi simulirajući tržišnu kurentnost, a nakon postizanja dobre cijene posao rade svi dogovorno, dok se tijekom gradnje investicijska vrijednost i zarada povećavaju naknadnim radovima, ugradnjom zamjenskoga građevinskog materijala, nepotrebnim novim projektantskim rješenjima i sl.”, tvrdi se u korespondenciji između grupe europarlamentaraca i OLAF-a.

Potpisnici iz europskog parlamenta napominju i da se “natječaji koji iskliznu ciljnoj interesnoj skupini poništavaju dok se ne dodijele istim” te “kako se vrijednost radova nerijetko povećava preko 30 posto od realne vrijednosti”.

Upozorava se i da izabrane tvrtke imaju obvezu plaćanja političkog sponzorstva. Izvješća OLAF-a u velikoj su mjeri definirala stav Europske komisije o napretku za Hrvatsku, u kojoj dominira problem korupcije.

Skladgradnja d.o.o. iz Imotskog u vlasništvu braće Žužul, inače rođaka bivšeg ministra Miomira Žužula jedna je od tvrtki iz “građevinskog konzorcija” koje se izrijekom spominju u pismu grupe europskih parlamentaraca. U prilogu pisma navode se i slučajevi u kojima HAC i tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. angažiraju Skladgradnju kao podizvođača kod tzv. nepredviđenih radova kojima se napumpavaju troškovi u cestogradnji.

Smjene nisu dosta, istražit ćemo gdje je nestao novac

Kako doznajemo, OLAF-ov biro za Hrvatsku s velikom pozornošću prati rezultate policijske istrage o korupciji u javnim poduzećima. Državno odvjetništvo i ravnateljstvo policije ovog trenutka provode kriminalističku obradu nad više javnih tvrtki među kojima su, kako doznajemo, HEP, HAC, Hrvatske željeznice, Hrvatske vode, kao i nekoliko hrvatskih brodogradilišta. Riječ je o složenim antikorupcijskim istragama kakve se u Hrvatskoj nikad do sada nisu provodile, i u kojima sudjeluju multilateralni timovi svih istražiteljskih agencija i tajnih službi. O rezultatu tih istraga ovisit će i sudbina pregovora s EU, a u izjavi za Jutarnji ministar unutrašnjih poslova tvrdi da je odlučan provesti ih do kraja. - Nećemo se zadovoljiti samo smjenom onih članova uprave koji su loše vodili tvrtke, već ćemo istražiti kuda je sve odlazio novac poreznih obveznika. To smatram našom primarnom zadaćom - tvrdi Karamarko.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Istraga u tijeku

Link

0 comments: