itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Gradonačelniče, Remetinec te čeka

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

I danas je na prosvjedu bilo prisutno jako policijsko osiguranje. U ulicama oko Varšavske primijetili smo cijeli niz policijskih vozila i nekoliko marica. Do 18 sati u Varšavskoj ulici se prema procjeni organizatora skupilo između četiri i pet tisuća prosvjednika koji su se za marš na Poglavarstvo motivirali u ritmu bubnjeva.

Prosvjedna se povorka, kao što je najavljeno, zaustavila ispred zgrade Državnog odvjetništva. Aktivisti su svoju poruku Mladenu Bajiću prenijeli tako što su podigli ogromnu maketu odčepljivača odvoda. Djelatnike DORH-a prosvjednici su počastili zvižducima, a zatim je krenula i pjesma "Zagreb te zove".

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije pred Poglavarstvom se primio mikrofona pa podsjetio prosvjednike da je Uskok zatražio istragu kako bi se utvrdilo je li sklopljen štetan ugovor o gradnji u Varšavskoj ulici. "Ako se utvrdi da je sklopljen štetan ugovor, neće biti nikakve odštete za Hoto grupu", rekao je Tomašević. "Gradonačelnik Bandić, nažalost, nije u zemlji. Pobjegao je! Nadam se da priča engleski sad. Ali mi smo mu donijeli nešto što će mu trebati ako kaznene istrage nastave svojim tijekom. Donijeli smo mu kofer koji će mu uskoro trebati u Remetincu", rekao je Tomašević.

"Bandićevo ime je sinonim za korupciju i zato želimo njegovu ostavku", rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad. "Mi smo posljednja obrana ovoga grada i zato tražimo ostavku Milana Bandića", rekla je Urša Raukar.

Organizatori prosvjeda pozdravili su i djelovanje DORH-a koji ih je u utorak ugodno iznenadio objavom da su od Ministarstva kulture zatražili inspekcijski nadzor na mjestu gdje bi trebao biti izgrađen Horvatinčićev trgovački centar s podzemnom garažom i da Uskok istražuje moguću kaznenu odgovornost prilikom izdavanja potrebne dokumentacije za izgradnju objekta na Cvjetnom trgu.

"Pozdravljamo djelovanje DORH-a iako dolazi ponešto kasno, jer prva je kaznena prijava podnesena prije dvije godine zbog ilegalnih izmjena konzervatorskih uvjeta za zgrade na Cvjetnom trgu koje su dio zaštićene cjeline", kazao nam je Teodor Celakovski, predstavnik udruge Pravo na grad. Uskok je pokrenuo istragu povodom druge njihove kaznene prijave podnesene u travnju zbog štetnog ugovora koji je Bandić potpisao s Hoto grupom oko financiranja kopanja rampe, dodaje Celakovski.

"Kako ne bi došlo do daljnjih nepopravljivih šteta, sada očekujemo da Uskok i DORH ubrzaju svoje uobičajeno sporo djelovanje, i to ne samo u ovom slučaju, već i po pitanju drugih afera vezanih uz brojne štetne zamjene zemljišta", kaže Celakovski koji očekuje sličan broj ljudi kao i na zadnjem prosvjedu te, kako je kazao, "početak kraja jednom tipu vladanja na štetu javnog interesa, čija je personifikacija u liku i djelu Milana Bandića".

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: