itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Građevinska mafija

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Susjedni stanari gradilišta “Cvjetno” u Ilici 11 ne kriju srdžbu što se na njima “lome koplja” projekta Hoto Grupe. S obzirom na to da, pričaju, okolne zgrade nemaju temelja već su povezane metalnim prstenom, stanovi im se, tvrde, urušavaju, zidovi pucaju, zagrađuju im se balkoni, ulazi im voda, a svime time ruši im se cijena imovine.

Mirjana Tonković s prvog kata na tom broju psihofizičku torturu, kaže, trpi zadnje dvije godine, otkad je građevinska oprema stigla “njoj iza leđa”. Sada je samo pitanje vremena kad će joj zidom petokatnice zagraditi balkon sa stražnje strane stana, koji će nakon toga više sličiti na dno bunara budući da će svjetlost dolaziti samo kroz otvor odozgora.

– Naprosto je nevjerojatno da je dopušteno na nečiji balkon nasloniti zid peterokatnice! I što je najtragičnije nemam se kome žaliti! Od građevinske inspekcije nema nikakve koristi, samo ponavljaju da investitor ima sve dozvole. Pa tko mu dao dozvole da to radi?! – kaže Mirjana Tonković dok pokazuje puknuća na podu balkona, zidova u hodniku i sobi, razdvajanje štokova i i spuštanje stana. Rezultat je to, objašnjava, građevinskih radova Hoto Grupe.

Znali su, nastavlja, investitori da se radi o trusnom području, da su okolne zgrade sagrađene bez temelja, no očito ih, dodaje, nije briga. Njezinu prvom susjedu Ivanu Božičeviću također su zagradili balkon, a sve su tužbe, dodaje ona, odbijene “jer investitor ima sve dozvole”. Jadranki Vugrinec u podrumu iste zgrade pak voda ulazi u kupaonicu čim počne kiša.

Jedan iz Hoto Grupe mi je rekao, pa kaj hoćete, pada kiša! I tako sad zovem njihova inženjera poslije svakog pljuska, pa dođu i nešto tu buše – otkriva Jadranka, koja radi osiguranja vodi dnevnik štete. Stanari se žale i na, tvrde, nepodnošljivu buku koja ne prestaje i zbog koje mnogi spavaju s čepićima u ušima.

Na Stomatološkom fakultetu u Gundulićevoj zidom su zagradili prozore u nekim sobama, a uskoro će im Hoto, kažu medicinari, zidom “poništiti” i prozore duž cijele strane operacijske sale. Otvoreno priznaju da će zbog toga nastradati kvaliteta operacija. Pod u kantini fakulteta se kao i u stanovima u Ilici na rubovima savinuo.

Miroslav Vajagić iz Hoto Grupe odbio je išta komentirati “jer mu je toga već dosta”. Aktivisti Tomislav Tomašević, Teodor Celakoski i Urša Raukar jučer su bili kod predsjednika Ive Josipovića te ga upoznali i s problemima stanara.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Ukradeno
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

1 comments:

Anonimno kaže...

Sve je po zakonu, investitor je dobio dozvole, kako? „ZNA SE“ a isto se zna i na čiju štetu. Institucije pravne države i nisu tu da bi štitile prava svih (malih) građana nego samo ONIH nazovimo bitnih. Vlasnici stanova trpe maltretiranja i štete svaki dan a zamislite situaciju u gradu KUTINA gdje postoji zgrada koja je izgrađena nasilno bez ikakvih dozvola a "PRAVNA" država i njeni organi nisu zaštitili vlasnike zemljišta nego bespravnog i nasilnog graditelja.
Da li je problem možda što se radi o poduzeću TEHNIKA d.d. iz Zagreba koje koristeći sporost i službe "PRAVNE" države vrši pritisak na vlasnike u cilju legalizacije bespravne i nasilne gradnje .
Nitko u ovoj priči ne gleda koliko je TEHNIKA d.d. zaradila prodajom nezakonito izgrađenih stanova , te što taj novac do današnjeg dana okreče.
Sve se svodi na usporedbu sa pljačkašima banaka koje država štiti i dozvoljava im da
nezakonito stečen novac koriste unedogled a sa ciljem da bi isti novac potpuno zadržali .
Stanovi iz zgrade su 1995 prodani (dijelom MUP-u i MORH-u "zanimljivo") . Pored toga što je zabrana gradnje izdana 1991 godine do današnjeg dana MZOPU nije dovršilo postupak za rušenje bespravno sagrađenog objekta. Moje osobno mišljenje je da služba građevinske inspekcije ne služi ničemu i da bi ukidanjem iste uštedjeli novac u državnom proračunu, ali u tom slučaju gospođa Dropulić ne bi imala aparat kojim bi štitila svoje kolege (po oružju) iz TEHNIKA d.d. Zagreb , IGH i drugih.