itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Ovršit će HAC s pola milijarde kuna

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ako se ostali gradovi i općine kojima prolazi autocesta A1, dionica od Karlovca do Ploča, kao ličke općine odluče ovrhama naplatiti komunalni doprinos, HAC će ostati bez pola milijarde kuna, a poslovanje poduzeća koje upravlja najvažnijom državnom prometnicom bit će dovedeno u pitanje.

Šest ličkih općina u ovom trenutku od HAC za komunalni doprinos potražuje oko 150 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnim uplatama koje su trebale biti plaćene lokalnim jedinica odmah po dobivanju dozvola za građenje autocesta i pratećih objekata.

Apsurdno je da je neplaćanjem doprinosa HAC direktno prekršio Zakon o komunalnom gospodarstvu, a sada želi izbjeći visoke tražbine pozivajući se na zastaru. Čak i u vrijeme dok tvrde da nisu dužni plaćati, oni "tiho" plaćaju.

Samo na području Ličko-senjske županije u posljednjih pet godina općinama su keširali skoro 22 milijuna kuna, od toga više od 14 milijuna kuna po ovrhama, oko 6,5 milijuna izvansudskim nagodbama, a nešto više od milijun kuna po rješenjima općina.

Općinama na dionici A1 od tunela Sv. Rok do Ploča platili su u istom periodu ukupno skoro 37 milijuna kuna.

Ovrhe po ovim osnovama za sada nisu blokirale račun HAC-a iz samo jednog razloga, zato što jedinice lokalne uprave i samouprave nisu znale da mogu potraživati taj novac, odnosno nisu doprinos mogle obračunati jer im je HAC uporno izbjagavao dostaviti projektnu dokumentaciju.

Iz HAC-a nismo dobili egzaktne podatke koliko je točno općina naplatilo potraživanja, odnosno koliko ih još potražuje novac na koji imaju zakonsko pravo.

Prema procjeni, moglo bi se raditi o tridesetak jedinica lokalne uprave i samouprave u šest županije kroz koje prolazi 450 kilometara autoceste. Dosadašnja iskustva govore da su općine za kilometar autoceste obračunavale oko milijun kuna doprinosa.

Zanimljivo je da se imena većine ovih općina spominju kao prve na listama za ukidanje jer imaju izrazito niske financijske priljeve, a državna administracija koja im zbog toga dijeli packe, uskraćuje ih za milijunske iznose zatvarajući oči na propuste u poduzećima kojima je vlasnik.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: