itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Petri Sanader put plaćen službenom karticom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Sudski spis protiv bivšeg hrvatskog veleposlanika u SAD-u i ambasadora pri Ujedinjenim narodima Nevena Jurice sadrži dokaze koji kompromitiraju bivšeg premijera Ivu Sanadera jer svjedoče da su se državni novci dok je bio premijer trošili u njegovu i korist članova njegove obitelji.
U spisu koji je trenutačno na Vrhovnom sudu, u mnoštvu računa i drugog dokaznog materijala, pohranjena je i avionska karta na relaciji New York – Zagreb. Kartu koja glasi na ime Petre Sanader, kćeri bivšeg premijera, u iznosu od oko 10.000 kuna platio je Jurica – i to službenom karticom!
Nevenu Jurici sudilo se da je tijekom 2007. i 2008. godine potrošio čak 677.000 kuna državnog novca u privatne svrhe.

Rastrošnošću jednog od najdugovječnijih hrvatskih diplomata o kojoj se govorilo više od desetljeća pozabavila se tek Bianca Matković dok je obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova. Ona je Upravi za financijsko-materijalne poslove MVP-a naložila da ozbiljno pročešlja poslovanja pojedinih veleposlanstava, a to je vrlo brzo otkrilo znatne nepravilnosti u misiji pri Ujedinjenim narodima.

No, B. Matković, koja je tada još bila Sanaderova desna ruka, tjerajući lisicu istjerala je vuka. U gomili Juričinih računa nastalih po hotelima i kockarnicama Las Vegasa, u Aspenu i drugim lokacijama koje nisu imale veze s diplomatskim aktivnostima našla se i avionska karta na ime premijerove ljubimice koja se baš u to vrijeme odlučila za studij glume u SAD-u.

No, spoznaja da je rasipanje državnog novca išlo i na članove obitelji Sanader baca pomalo drukčije svjetlo i na riječi koje je Jurica izgovorio s optuženičke klupe Županijskog suda u Zagrebu.
– Časni sude, proglašen sam kockarom, rasipnikom koji troši državni novac, a ja nikad nisam bio zaposlenik MVP-a, karijerni diplomat, nego sam politički imenovan, koncentriran na svoje zadaće.

Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: