itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Sinovčića sam pustio zato jer je tek nudio mito

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Sudac Mikolčević: Sinovčića sam pustio zato jer nije prijetio, nego tek nudio mito
Sudski nalog za praćenje i snimanje Rena Sinovčića potpisao je Vladimir Mikolčević, isti sudac koji je u petak, nakon sat vremena ispitivanja, pustio bivšeg nogometnog suca da se brani sa slobode.

Mikolčević nam je to jučer osobno potvrdio vidno ogorčen što su ga mediji, kako kaže, “razapeli na križ”.

- Zahvaljujući sudskom nalogu, osumnjičeni je uspješno praćen i video snimljen. Na snimci nema riječi prijetnje, nego nuđenja i obećanja dara u zamjenu za lažno svjedočenje. U takvom slučaju Zakonom nije predviđena nijedna druga radnja osim njegova ispitivanja jer je riječ o najblažem obliku toga kaznenog djela - rekao nam je jučer Mikolčević i na taj način stao iza odluke izvanraspravnog vijeća koje je u četvrtak odbacilo žalbu tužitelja na Sinovčićevo puštanje.

Mikolčević nam je kazao da u Sinovčićevu postupku “nema svjedoka”, nego je svjedok “videosnimka”. Za sutkinju Dijanu Grancarić, koja se kao članica izvanraspravnog vijeća dan prije odlučivanja o žalbi tužiteljstva raspitivala kod policije za štićene svjedoke, Mikolčević smatra da nije napravila nikakav propust. Ona je, kaže, bila “profesionalno dužna u policiji provjeriti osnovu žalbenog navoda”, premda priznaje da to do sada nije bila sudska praksa. S njegovim se riječima ne slažu u zadarskom tužilaštvu gdje su ponovno pritvaranje Sinovčića tražili pod obrazloženjem kako je “opasnost od ponavljanja djela evidentna i da je ne treba posebno elaborirati”. Međutim, sudsko vijeće koje je o žalbi odlučivalo, odbacilo je te razloge uz obrazloženje kako “ne postoje osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će se ponoviti kazneno djelo” te nije imalo potrebnu težinu da se protiv Sinovčića odrede mjere pritvora.
Predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić u petak je javnosti uputio opširno priopćenje u kojemu medije optužuje zbog “neviđenog pritiska na sud” od trenutka kad je Sinovčić priveden.

- Određeni pravosudni djelatnici prikazivani su kao osobe koje će se u ovom postupku postaviti navijački ili raditi suprotno od svojih obveza i dužnosti. Pojedini novinari dovodili su u sumnju svaku službenu izjavu o tijeku postupka, vjerovalo se “podzemnim informacijama”, a dužnosnici koji su davali službene izjave na taj su način izvrgnuti sumnjama da daju neistinite informacije SEnD navodi, među ostalim, Klišmanić i poziva novinare da se za sve informacije obraćaju glasnogovornici Županijskog suda.

Riječ je, inače, o sutkinji Dijani Grancarić koja se u srijedu i u četvrtak, na dan kad je zasjedalo izvanraspravno vijeće, nije javljala na telefon. Znakovito za Klišmanićevo priopćenje jest činjenica da ni jednom riječju nije demantirao ili doveo pod sumnju informacije iz policije o postupku sutkinje Grancarić.


Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Moćno pravo
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: