itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: "Zamračeno" 5 milijuna eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Na gradnji Hidroelektrane Lešće, koju je premijerka Jadranka Kosor nedavno svečano pustila u pogon, “zamračeno” je oko pet milijuna eura, neslužbeno smo doznali od izvora bliskih HEP-u.

Naime, prvotna cijena HE Lešće bila je procijenjena na 70 milijuna eura, u konačnici je koštala 97 milijuna eura, a od te razlike najmanje pet milijuna eura odnosi se na izravnu štetu koju je HEP pretrpio zbog kriminalnog ugovaranja loših poslova prilikom izgradnje elektrane, dok je za ostatak od 22 milijuna eura odgovorno loše planiranje financiranja objekta.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, nije nam mogao potvrditi da se radi o tolikom iznosu, ali nam je rekao kako se u HEP-u provodi kontrolna analiza čitavog projekta i da prve indicije pokazuju da je “HEP-u nanesena znatna materijalna šteta”.

“Ne mogu kazati ni koliko se od 27 milijuna eura razlike između prvotne i konačne cijene odnosi na loše planiranje i neorganizaciju u HEP-ovu poslovanju, a koliko na eventualne kriminalne aktivnosti, ali da je HEP u ovom poslu znatno oštećen, u to nema sumnje”, smatra Begović.

On nije htio govoriti o odgovornim ljudima u toj kompaniji koji su u bivšoj upravi rukovodili ovim poslom, ali zna se da su bili odgovorni Željko Kljaković Gašpić, bivši član Uprave zadužen za proizvodnju, te Petar Ćubelić, bivši direktor HEP-proizvodnje, koji su pritvoreni zbog sumnji u nelegalne poslove koji nemaju veze s HE Lešće.

Doduše, tek će interna analiza HEP-a, a pogotovo službena istraga DORH-a, koja treba uslijediti, pokazati tko je sve uvučen u makinacije prilikom izgradnje ove hidroelektrane, ali se čini kako se obruč steže oko već pritvorenih Ivana Mravka, bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, Kljakovića i Ćubelića, a tek treba vidjeti i tko su drugi igrači uvučeni u marifetluke prilikom javnih nabava.

Inače, voditelj izgradnje HE Lešća bio je Božo Marović, jedan od bivših “škverana” u HEP-u koje je, prema riječima Dubravka Čorka, predsjednika Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, Kljaković dovodio u HEP sukladno napucima don Ivana Ćubelića, vikara splitsko-makarske nadbiskupije, i don Vinka Sanadera, solinskog župnika.

Kako se moglo doznati, u izgradnji HE Lešće, a tako i svih drugih objekata HEP-a, bilo je uobičajeno da se zloupotrebljava odredba o sklapanju poslova bez odrađivanja natječaja zbog “hitnosti posla”, a išlo se čak toliko daleko da su se takvi poslovi izvodili i bez prethodno sklopljenog ugovora.

Točno je da nam se sada čak javljaju neke tvrtke koje su odradile posao na taj način za HEP, a to im nije plaćeno, ali ne mogu ništa više reći o tome, osim da će se sve to razriješiti i da ćemo o tome obavijestiti DORH”, odgovorio nam je Begović na pitanje koliko je bilo takvih “situacija” i hoće li se one istražiti.

Koliki je bio stupanj lopovluka u HEP-u, dovoljno govori podatak koji je iznio Miljenko Pavlaković, član Uprave HEP-a zadužen za financije, koji je ustvrdio kako je u prvih šest mjeseci ove godine u javnoj nabavi i drugim troškovima ušteđeno oko 400 milijuna kuna (a profit HEP-a iznosio 1,3 milijarde kuna), što govori kako bi uz još efikasniju kontrolu ušteda na godišnjoj razini mogla iznositi minimalno milijardu kuna.


Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: