itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Doprinosi nisu uplaćivani godinama

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Javna tajna već je godinama kako iz Kamenskog ne stoji nitko drugi doli Miroslav Kutle, koji je za vrijeme Sanadera i Šukera dobivao unosne poslove. S obzirom na to da doprinosi nisu uplaćivani godinama za više od 500 djelatnica, čini se da je dobivao i podršku države. Dokaz da je Kutle bio "povlašten" upravo su događaji oko Svjetskog rukometnog prvenstva održanog u Zagrebu prije par godina.

Naime, prije dvije godine Kamensko je dobilo posao šivanja svih službenih odijela za SP, a cijena tih odijela, kakva su morali nositi svi uključeni u organizaciju i ceremoniju SP-a, jest 500 eura (preko 3,5 tisuća kuna) po komadu. Poslove oko Svjetskog rukometnog prvenstva nije mogao dobiti bilo tko, a upravo ministar financija Šuker bio je tada prvi čovjek Vlade u pripremi Svjetskog rukometnog prvenstva. Onaj isti Šuker koji je tih dana ponosno paradirao u svlačionici rukometaša u odijelu Kamenskog.

Izbor ljudi koji će se okoristiti tom sportskom manifestacijom bio je uistinu reprezentativan za Hrvatsku jer su u najunosnije poslove bili uključeni Ivica Todorić, Vinko Žuljević Klica te spomenuti Kutle.

Primjerice, tako je unosan posao cateringa dobio zagrebački Lido s obvezom da sve namirnice nabavlja od Agrokora Ivice Todorića. Mnogi su tada govorili kako je cijena od 3,5 milijuna kuna previsoka, no primjedbe koje su dolazile većinom iz gradova domaćina rješavali su, odnosno smirivali upravo Sanader i Šuker.

Poslove osiguranja dobila je tvrtka Bilić Erić. Vinko Žuljević Klica po hrvatskim se medijima nekoliko puta spomenuo kao prikriveni vlasnik Bilić-Erića iako nigdje nije naveden u vlasničkoj strukturi poduzeća, ali jednako tako nitko nije demantirao Klicinu povezanost s tvrtkom. Klica je bivši zapovjednik postrojbe HVO-a Garavi, koja je djelovala u sklopu Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute, a spominje ga se u kontekstu "zagrebačke mafije".

Dionice su tada počeli otkupljivali i Božo Medić, nekoć menadžer Dastre – poduzeća iz sastava Kutline Globus grupe, zatim tvrtka Tekstil Gvozd u vlasništvu Anamarije Crlenjak, kćerke Antuna Crlenjaka, direktora Kamenskog i čovjeka koji je zajedno s Kutlom svojevremeno privođen zbog sumnji da je počinio niz gospodarskih malverzacija, na što je nedavno podsjetio Novi list.

Jedan od krupnijih otkupljivača bila je i švicarska tvrtka Swissena AG, registrirana u Meggenu, gdje je registrirana i tvrtka Validus u suvlasništvu Milana Horvata i Miroslava Kutle. Jedan od dioničara Kamenskog je i tvrtka Orion građenje, za koju je tjednik Novosti našao vezu s Kutlom jer su u nadzornom odboru Oriona direktor Crlenjak i Kutlina nećakinja Lidija Cebović. Sve te osobe slične funkcije obnašaju i u Kutlinoj Globus grupi.

Kao što je običaj u Hrvatskoj
, nakon niza napisa odlučila je reagirati (sa godinama zakašnjenja) i policija. Kako doznajemo, ovih je dana otvorena istraga o svemu onom što se događalo u Kamenskom. Hoće li doći do imena Miroslava Kutle te hoće li se uopće ispitivati je li bilo naklonosti države, suvišno je u ovom trenutku očekivati.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: