itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Lažni invalid

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ante Despot, donedavni “vlasnik” 2,1 milijuna kuna, što je policija pronašla u pretrazi njegova stana u kontekstu kriminalističke obrade nad njegovim puncem Mladenom Barišićem, lažno se predstavljao kao hrvatski vojnik sa statusom HRVI-ja. U medicinskoj dokumentaciji bivšeg člana Uprave HEP-a stajalo je da “ne smije biti raspoređen na poslove koji zahtijevaju povećanu koncentraciju i pamćenje”.

Međutim, prema izvorima bliskim HV-u, doznajemo da Despot nije nikakav ratni junak, nego osoba koja je višekratno izbjegavala mobilizacijski poziv, a koncem 1994. policija ga privela u postrojbu 204. PZO brigade HV-a u Šibeniku. Despot je u činu vojnika tada bio raspoređen u 4. šibensku diviziju 204. PZO brigade koja je u prosincu 1994. godine bila podrška topničkom djelovanju hrvatskih snaga na livanjskom ratištu. Neposredno nakon dolaska u postrojbu Despot je, doznajemo, samovoljno i bez naredbe, zajedno s još dva vojnika, sjeo za upravljač vojnog kamiona, s kojim je potom po snijegu izletio u jarak.

Sva trojica vojnika tada su nakratko hospitalizirana u livanjskoj bolnici, odakle su otpušteni i vraćeni u postrojbu s dijagnozom da nisu zadobili nikakve ozljede. Napravljen je zapisnik o prometnoj nesreći, ali protiv vozača Despota i dvojice vojnika tada nisu poduzete stegovne mjere. Tu činjenicu Despot je godinu i pol poslije iskoristio tako što je ishodio status ranjenika, što je potkrijepio podebljim fasciklom prikupljenih liječničkih nalaza, ali nije imao ono najvažnije - potpis zapovjednika ratne postrojbe.

- Točno 14 puta mi je 1996. dolazio da ga primim na razgovor - rekao nam je jedan od tadašnjih ratnih zapovjednika na tom području.

- Konačno sam progutao knedlu i primio ga. Tražio je da mu potpišem obrazac o ranjavanju. Odbio sam ga. Čak mi je indirektno i prijetio debelim vezama - ispričao je naš izvor iz HV-a.

Despot je, dakle, uspio ishoditi status na temelju dokumentacije te koristiti beneficije koje uz to idu, ali u njoj do danas nema potpisa njegovih tadašnjih ratnih zapovjednika.


Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: