itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mesićevo "odmaralište za političare"

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Velebni Edukacijski centar u rodnom mjestu Stjepana Mesića, u Orahovici, s grijanim bazenima i predsjedničkim apartmanom obnovljen je i luksuzno dograđen u posljednje dvije godine na vrlo sumnjiv način, i to preko Hypo kredita, novcem poreznih obveznika iz tri različita ministarstva te Grada Zagreba, a da bi stvar bila zanimljivija, iza vrlo profitabilnog projekta izgradnje stoji organizacija koja bi u osnovi trebala biti neprofitna - Gradski Crveni križ iz Osijeka.

Tako je do sada Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo prosvjete doniralo 11,77 milijuna kuna (ukupno) za gradsku organizaciju Crvenog križa u Osijeku po vrlo sumnjivim kriterijima, a Ministarstvo regionalnog razvitka do kraja ove godine trebalo bi uplatiti još dodatnih 2 milijuna kuna!

Sve to, kako smo provjerili, bez odluke Vlade. Odnosno, takva odluka Vlade ne postoji. U cijelu priču, osim bivšeg predsjednika Mesića, uključen je i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, kao i sudac Ustavnog suda Mato Arlović. Među donatorima nalazi se i Grad Zagreb, odnosno Milan Bandić s milijun kuna.

Šeks je počasni predsjednik Crvenog križa, a s obzirom na to da je poznati zakonodavni maher, njegova reakcija u zaštiti Crvenog križa Osijek bila je kao i uvijek genijalna, ali i nevjerojatno brza.

Samo nekoliko dana nakon što je podnesen optužni prijedlog protiv Gradskog društva Crvenog križa Osijek i nakon što je pokrenut prekršajni postupak zbog nezakonitog bavljenja turističkom djelatnošću zbog odmarališta u Orahovici, Šeks je pokrenuo prijedlog izmjene Zakona o Crvenom križu.

Tako je, primjerice, 10. veljače Šeks poslao prijedlog izmjene zakona o Crvenom križu u Sabor, a istoga dana predsjednik Sabora Luka Bebić poslao ga je zastupnicima s prijedlogom da se izmjene donesu po hitnom postupku. Prema tom zakonu, odjednom se Crveni križ može baviti i turizmom. Zakon je na kraju donesen 2. lipnja ove godine.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Sukob interesa
Podobnost: HDZ/SDP/HNS
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: