itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Izvlačilo se iz Brodosplita za HDZ

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Niz bilješki iz 2006. jasno ukazuju na činjenicu da je vrh HDZ-a zaustavio krunskog svjedoka Dragu Mačeka da razotkrije korupcijski lanac koji je vodio prema državnom i stranačkom vrhu.

Prava priča o korupciji u Brodosplitu zabilježena je u nizu (najmanje šest) bilješki s početka jeseni 2006., koje su arhivirane u nekoliko državnih institucija. Sve one opisuju okolnosti koje su dovele do ponude Drage Mačeka za statusom pokajnika u aferi koja se smatra najvećim zataškanim korupcijskim skandalom HDZ-a.

Ti isti dokumenti, pohranjeni u MUP-u i Sigurnosno-obavještajnoj agenciji jasno ukazuju na činjenicu da je tadašnji vrh HDZ-a zaustavio krunskog svjedoka Mačeka da razotkrije korupcijski lanac koji je vodio prema državnom i stranačkom vrhu. Istraga DORH-a sabotirana je uz pomoć MUP-a i splitske policije.

Prva od bilješki opisuje događaj s kraja rujna 2006., u jeku afere, kada odvjetnik Anto Nobilo kontaktira DORH i raspituje se o mogućnosti da njegov klijent broker Drago Maček iznese svoju priču o tome kako je novac iz Brodogradilišta Split završavao u vrhu HDZ-a.

Tražio je sigurni status pokajnika jer Maček, kako je Nobilo tvrdio, nije želio ispasti žrtva u procesu gdje je morao podmićivati da bi dobio posao te uz to izvlačiti milijune eura koje je predavao osobama bliskim HDZ-u.

DORH i Bajić odmah su reagirali (glavni osoba u povezivanju s Mačekom bio je Lazo Pajić) i zatražili dodatne informacije od Nobilova branjenika. O svemu je izviješten vrh policije i tadašnji ravnatelj Marijan Benko, šef tajne službe Tomislav Karamarko i njegov pomoćnik Josip Buljević. Cijela se stvar, na relaciji DORH-MUP-SOA, počela ozbiljno razvijati. Tužitelji su, kako se ono kaže, “nanjušili krv”, što je zabilježeno u nizu dokumenta.

Karamarko je, pak, izvršio provjeru svih kontakata sudionika priče, a Benko je bio prilično letargičan, pozivajući na oprez oko Nobilovih izjava. “Znam ja njega, on igra prljavo, možda nas vara”, izgovorio je ravnatelj policije na jednom od sastanaka. Naravno, Nobilo je odmah nakon što se uvjerio da postoji jasan interes DORH-a za Mačekovim pokajništvom, svojim kanalima upozorio vrh tadašnjeg HDZ-a što se sprema.

Svejedno, Drago Maček je ispričao svoj dio priče. Posebno detaljno onaj dio o tome kako je organizirana shema izvlačenja novca iz splitskog škvera. Prema Mačekovim tvrdnjama, on je prvo kontaktirao Gorana Vukasovića, tada direktora Brodosplita. On mu je rekao da o svakom novom ugovoru Maček mora razgovarati s braćom Žužul, koji su i tada bili kooperanti škvera i vlasnici famozne tvrtke Skladgradnja. Žužulovi su ga primili i objasnili mu da može dobiti ugovor ako plati šest milijuna dolara. Maček u čudu kaže da nema tog novca i da ne zna gdje će ih skupiti.

Žužulovi objašnjavaju postupak oko pobočnih pisama i kao jamstvo ozbiljne Mačekove namjere traže polog od 200 tisuća eura. On, kao pravi poslovni čovjek, sprema taj iznos novca u kovertu. Zajedno za Žužulovima odlazi u poslovnicu jedne splitske banke, gdje je direktor bivši nogometaš NK Hajduk (zadnji vezni), zajedno se potpisuju na omotnicu i novac polažu u sef. Tada je, kaže nesuđeni pokajnik, krenulo.

Prema njegovim podacima, iz škvera se za političke razloge i svrhe svaki mjesec izvlačilo oko dva milijuna eura. Novac je odlazio, tvrdi on, HDZ-u, a država je trošila stotine milijuna eura poreznih obveznika za sanaciju te tvrtke. Žužulovima je, tvrdi, novac nosio barem dvadesetak puta!

No, HDZ ne miruje. Vijesti o Mačekovoj kooperativnosti izazivaju reakciju, pogotovo u MUP-u. Splitska policija radi istragu, prema kojoj ništa nije sporno u Brodosplitu. Maček svjedoči da su mu tri policajca iz splitske policije kazala kako se ne treba zabrinjavati jer istraga neće ukazati na krivce i nitko neće biti optužen. Rekli su mu, svjedočio je, da tu večer pogleda snimku saborskog aktualnog sata i da obrati pozornost na premijera Sanadera oko Brodosplita.

“Onda će ti sve bit jasno”, rekli su i objasnili da nema potrebe za njegovim “pokajništvom” jer neće biti istrage ni podizanja kaznenih prijava. I bili su u pravu: čak i Marijan Benko, koji je s nacrtom kaznene prijave (sastavio je Bajić) krenuo automobilom iz Zagreba u Split, na pola puta zaustavljen i vraćen u Zagreb. Ne zna se je li tada s olakšanjem odahnuo.

==

Optužnica: Mačeku i ekipi oduzeti 26 mil. kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu napokon je podignulo optužnicu protiv osmorice muškaraca za aferu Brodosplit. Optuženi su Drago Maček, predsjednik tvrtke Iceberg International Trading d.o.o iz Zagreba, Goran Vukasović, bivši predsjednik uprave Brodosplita, i Ante Luetić, bivši pomoćnik direktora Brodosplita za komercijalne poslove, Mateo Tamontana, direktor Brodotrogira, Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović iz Zagreba, zaposlenici u Mačekvu Iceberg International tradingu, Danijel Nikolić, direktor splitskog poduzeća Armator projekt d.o.o te Ivan Cesarac, umirovljenik iz Zagreba. Osmorica su optužena da su u poslu gradnje četiriju tankera koja su od Brodosplita naručile ciparske tvrtke brodara Reindharda Wesslesa, splitsko brodogradilište oštetili za 4,745.544 američkih dolara, što je tada bio ekvivalent 26 milijuna kuna. Svi su optuženi za kazneno djelo pranja novca. Vukasovića i Luetića optužnica tereti i za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti s ciljem da drugom pribave imovinsku korist. Maček je optužen i za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Odvjetništvo traži da im se privremeno oduzmu prihodi stečeni kaznenim djelom. Budu li osuđeni, ti će im prihodi biti oduzeti i trajno.

Status: Ukradeno
Lokacija: Split
Opseg: Organizirani kriminal
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: