itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Milijunske poslove ‘prelijevali‘ u svoje tvrtke

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Slavko Rajnović, bivši generalni direktor Hrvatskih voda i Ivan Cerovac, voditelj varaždinske ispostave iste tvrtke, suvlasnici su u dvama privatnim poduzećima koja intenzivno surađuju na unosnim poslovima s Hrvatskim vodama.

Točnije, Rajnović je bio jedan od osnivača i dugogodišnjih suvlasnika virovitičke Brane d.o.o., dok je Cerovac u registru Trgovačkog suda i dalje na popisu osnivača i članova nadzornog odbora Hidrotehnike d.o.o. iz Čakovca.

Cerovac, prvi čovjek varaždinske ispostave Hrvatskih voda, devetnaestpostotni je suvlasnik Hidrotehnike. On tvrdi kako je samo jedan od zaposlenika u vodnom gospodarstvu koji su iskoristili priliku da povoljno kupe udio u vodoprivrednim tvrtkama.

Na internetskoj stranici Hidrotehnike podulji je popis poslova na kojima je surađivala s Hrvatskim vodama, a Cerovac nam potvrđuje kako ti poslovi dosad uglavnom nisu išli na natječaj, jer “Hidrotehnika nije bila potpuno privatizirano poduzeće, “tj., Županija je imala 15 posto udjela, mali dioničari 85 posto”.

Cerovac precizira da su “na temelju licence dobivene od Ministarstva” Hidrotehnici izravno povjeravani obrana od poplava i redovito održavanje , a sada “i to ide na natječaj”. Smatra kako njegova pozicija u Hidrotehnici nije sporna, jer “nisam odgovorna osoba u Hrvatskim vodama”.

Rajnović je u lipnju 2006. godine, nekih pola godine nakon što ga je Vlada imenovala na mjesto generalnog direktora Hrvatskih voda, svoj dio u Brani prodao sinu Tomislavu.

Prema podacima iz Službenog glasnika Virovitičko-podravske županije iz srpnja 2006. godine, Rajnović mlađi ušao je u vlasničku strukturu Brwane s još četiri osobe i za to je svatko od njih izdvojio nešto više od 319 tisuća kuna. No i dotad Brana je više puta surađivala s Hrvatskim vodama u kojima Rajnović radi tridesetak godina.

Hrvatske su vode, tako, Branu angažirale u izgradnji sustava odvodnje u nizu virovitičkih naselja, Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a, nedavno je otvorio tri milijuna kuna vrijednu izgradnju vodovoda Slatina-Mačkovac, jedan od investitora su Hrvatske vode, izvođač je, naravno, Brana.

Brana je angažirana i na obrani od poplava u Virovitičko-podravskoj županiji, dogradnji kanalizacije u Pitomači, nizu manjih i većih poslova pod paskom Hrvatskih voda. Za ovu je suradnju vezana i manja bizarnost: u Statističkom izvješću o javnoj nabavi u 2006. godine Ureda za javnu nabavu navedeno je da su Hrvatske vode te godine najviše poslova ugovorile upravo s Branom i to u iznosu od preko petstočetrdesetpet milijuna kuna.

U veljači 2008. godine Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatski voda poslao je Uredu za javnu nabavu “Zahtjev za ispravkom statističkog izvješća o javnoj nabavi u 2006. godini” u kojemu tvrdi da su Hrvatske vode s Branom u 2006. godini ugovorile posao “težak” tek pet milijuna četristopedesetdvije tisuće kuna.

Poduzeće Hrvatske vode, unatoč nizu optužbi s raznih strana da izvode nepotrebne radove i namještaju poslove sestrinskim tvrtkama u koje ‘pretaču’ novac, čini se ipak bezgrješnim jer se nitko od čelnika i zaposlenika te državne kompanije nije i službeno našao pod povećalom represivnog aparata. Po internetskim forumima, čelnicima Hrvatskih voda se spočitava monopol koji si je tvrtka osigurala donijevši dva vlastita Zakona o vodama, te o financiranju vodnoga gospodarstva. Nazivaju ih vladarima vodotoka Republike Hrvatske koji na brizi imaju 34 tisuće kanala (rijeke i potoci), te 27 tisuća kilometara kanalske mreže.

Status: Pljačka u tijeku
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: