itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nestalo 30 milijuna eura

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Nakon što je Slobodna Dalmacija pisala o provođenju interne kontrole HEP-a zbog mogućih malverzacija i kriminalnih radnji tijekom izgradnje Hidroelektrane Lešće, USKOK je, kako neslužbeno doznajemo, pokrenuo istragu o tom slučaju.

Podsjetimo, ugovor o izgradnji HE Lešće iznosio je oko 61 milijun eura, odnosno 444 milijuna kuna (što je za devet milijuna eura manje od naše prve informacije, prema kojima je iznosio 70 milijuna eura), a u konačnici je stajala čak 97 milijuna eura! Prve neslužbene procjene govorile su kako je od viška od 31 milijun eura “zamračeno” oko pet milijuna eura, a da je za ostatak od 31 milijuna eura odgovorno loše planiranje financiranja objekta, no moguće je da je upitan još veći novčani iznos.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, tada nam je kazao kako je za sada sigurno da je HEP-u nanesena znatna materijalna šteta u tom poslu, a USKOK je odlučio pročešljati ovaj slučaj od sklapanja ugovora pa nadalje.
Prvi je konzorcij ponudio cijenu od 57,7 milijuna eura za izgradnju HE Lešće, a drugi je konzorcij predložio cijenu od 61 milijun eura. Zbog toga je posao najprije dodijeljen Ingri-Međimurje graditeljstvu, ali je nakon žalbe konkurenata Državna komisija poništila taj natječaj, dok je u “drugom krugu” tog natječaja posao dobio konzorcij koji su ovaj put činili Ingra, Končar, Konstruktor i Litostroj, ali za cijenu od 61 milijuna eura. USKOK je nedavno od HEP-a zatražio očitovanje o natječajnoj dokumentaciji na drugom natječaju, a kad je dobio odgovor da je dokumentacija bila ista, a cijena viša, pokrenuo istragu.

Darinko Bago, predsjednik Uprave koncerna Končar, rekao nam je da je drugi natječaj (2006.) poništen na temelju Končarove žalbe, jer, prema njegovim riječima, u jeftiniju ponudu konzorcija Ingra-Međimurje graditeljstvo nisu bili uključeni hidromehanički radovi.

− Ponuda našega konzorcija, koja je konačno prihvaćena, bila je na razini ponude iz 1998., što zaista govori o tome da nije bila visoka − rekao nam je Bago. No, zanimljivo je da je i njega začudio podatak koji je iznio Leo Begović pri puštanju u probni rad HE Lešće, a prema kojemu je konačna cijena izgradnje iznosila 98 milijuna
− To je gotovo dvostruko veći iznos od ukupnoga posla koji je izveo konzorcij, a pri tome moram kazati da mi ne samo da nismo “probili” ugovorenu cijenu, nego smo fakturirali i nešto niži iznos − tvrdi Bago i dodaje da je pri puštanju u rad HE Lešće zapanjeno upitao Begovića odakle toliki ukupan iznos za izgradnju hidroelektrane.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: