itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: MOL - neprijateljsko preuzimanje INA-e

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlada dan nakon MOL-ove objave o preuzimanju osam posto Ininih dionica i želje da postane većinski vlasnik te kompanije nema jasan stav o tome, a ministar gospodarstva Đuro Popijač ponavlja sinoćnji stav vrha Vlade kako ništa nisu znali o toj MOL-ovoj namjeri.

MOL izlobirao zakon

Smatramo da je potez MOL-a nekorektan zato što smo o otkupu dionica doznali preko novinske konferencije. Vlada o tome nije dobila nikakvu obavijest. S njima svakodnevno kontaktiram zbog pregovora o plinskom biznisu, ali nikad mi nisu spomenuli da takvo što planiraju. I dalje čekamo da nam se MOL obrati i kaže što misli poduzeti – rekao je Popijač.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da je o MOL-ovoj namjeri doznala tek kada se jučer vratila s puta te da nikakvu njihovu službenu najavu nije dobila. Na pitanje hoće li možda Vlada reagirati tako da ponudi otkup dionica kao što je učinio MOL, premijerka je rekla da mora obaviti nekoliko razgovora, nakon čega će odlučiti o daljnjem potezu.

U Vladi, dodao je ministar Popijač, nisu raspravljali o izmjeni dioničarskog ugovora, kao ni o tome što mogu očekivati ako MOL stekne više od 50 posto udjela. Ponovio je kako očekuje da s njima MOL (koji sada ima 47 posto dionica, a Vlada 44) kontaktira i poštuje partnerski odnos. No, rekao je i da MOL ima potpuno legitimno i zakonsko pravo za otkup dionica. MOL se pak u Mađarskoj dvaput uspio obraniti od navodnog neprijateljskog preuzimanja; prvi put je uspio izlobirati donošenje zakona u mađarskom parlamentu kako bi se zaštitio od OMV-ova preuzimanja, a drugi put zatražio je pomoć mađarske vlade kako bi se obranio od preuzimanja ruske naftne kompanije Surgutnjeftegaz. MOL pak ne smatra da je njegovo preuzimanje Ine neprijateljsko.

Predsjednik uprave Hanfe Ante Samodol, kojeg su predstavnici MOL-a posjetili u srijedu i rekli da žele otkupiti dionice po cijeni od 2800 kuna, također tvrdi kako MOL ima pravo otkupiti dionice malih dioničara. MOL je to zakonski i morao učiniti; obavijestiti Hanfu, burzu i Središnje klirinško depozitarno društvo, no malo je neobično da nisu kontaktirali ni s kim iz Vlade. Hanfa je zbog te spoznaje do daljnjega obustavila trgovinu Ininim dionicama na burzi.

Takvo što je moguće, potvrđuje i burzovni analitičar Vilim Klemen, jer pojedini mali dioničari sigurno očekuju da će cijena Ine u sljedećem razdoblju biti veća, s obzirom na rast cijene nafte, odobreno povećanje cijene plina, odnosno očekivane bolje rezultate poslovanja domaće naftne kompanije.

MOL želi ozakoniti prava koja već ima

Neovisni energetski stručnjaci samo su neslužbeno komentirali MOL-ovu želju za preuzimanjem Ine. Smatraju kako je cijela priča oko nje čudna jer ako su MOL i Vlada strateški partneri u Ini, onda je nevjerojatno da jedan partner drugome radi iza leđa. Ako je pak Vlada znala da će MOL ići u otkup dionica, onda je, dodaju, posve nejasno čemu predstava o tome da ništa nisu znali. Jedinstveni su pak u zaključku da MOL želi imati više od 50 posto dionica kako bi legitimizirao većinska vlasnička prava koja i sad ima u Ini iako nema više od 50 posto dionica, odnosno vlasnik je 47 posto dionica, što je samo tri posto više nego što ima Vlada.

– Na ta se prava gleda kao na nešto što im je pod čudnim okolnostima i ispod stola dao Polančec – komentirali su.


Ne mora značiti da neće mijenjati dioničarski ugovor

Iako Vlada još nije raspravila što znači MOL-ovih 51 posto dionica u Ini, zna se da s tim postotkom vlasnik više nikoga ne mora ništa pitati, pa tako ni Vladu koja mu je strateški partner u Ini.

– Sve će biti dobro ako se ne bude mijenjao dioničarski ugovor. Ali to što je MOL rekao da ga neće mijenjati, unatoč većem postotku dionica koje će imati, ne mora značiti da će doista i biti tako – drže analitičari s kojima smo razgovarali.

==

Ma ne zanima njih INA već INA-ina mreža distribucijskih nekretnina koje su još uvijek debelo podcijenjene. McDonalds nije velika kompanija zato što zarađuje milijune na hamburgerima, već stoga što je vlasnik golemog lanca nekretnina na primarnim pozicijama u svim svjetskim metrolopolama. Ako zdrava hrana i uništi napokon brzu hranu, oni su i dalje u odličnoj poziciji, jer jedino što moraju napraviti je promijeniti znakovlje iznad lokala. To je ono što MOL zna i za čime trče a što korumpirana vlast prodaje u bescijenje za slijedeću izbornu pobjedu. Ovo je hostile takeover, strateške hrvatske tvrtke. MOL treba izbaciti iz hrvatske, kriminalnih elemenata za progon ima dovoljno samo to ova vlast zbog sukoba interesa nije u stanju procesuirati. Prodaju INU za put u EU u kojoj nas čeka svjetla budućnost. You cannot gold plate a turd, but you can roll it in glitter.

Netko je lijepo napisao da Mađarska preuzima presjedanje EU iza Nove godine. Otud taj drski potez nepoštivanja partnera. Kad smo kod ulaza u EU, svaka članica kad smo mi u pitanju, može dignuti nogu kao kad pas zapišava stup i zapišati se na nas. No prava će fešta uslijediti tek kad RH potiše pristupni ugovor, a države članice ga budu morale ratificirati u svojim parlamentima.

Ban Jelacic se okrece u grobu.

Kako nije znala? Pa za koga rade špijunske službe, za MOL il za vladu?!

Mislim, samo crveni kmerovi su toliko glup da ne kuze ama bas nista o gospodarstvu. Pa logicno je da kad netko dojde do 49 posto da ce pokusati kupiti toloko da preuzme vecinu. Sasvim logicno. A SVE nafte tvrtke na SVIJETU su profitabilne.

Umjesto vlade naconalnog spasa imamo vladu nacionalne izdaje.

Koliki debil moraš biti da popušiš foru da vlada nije znala, ako se zna da nadzorni odbor postavlja politika.

Ključeve ove vlade drži gospodin Friščič. To je jedini političar koj je imao hrabrost reči Fižuliču. Gospodine ministre vi možete prodati samo ono kaj ste sa sobom i donesli u Koprivnicu.

Još jedno VELIKO HVALA drugovima Račanu, Liniću i Crkvencu što su uveli MOL-a kao strateškog partnera u INI. Da mi je znati gdje je sad drug Maras, jeli veliča taj potez njegovih stranačkih drugova.

Podravka je nevažna tvrtka kao i ona Pliva.

Danas vladaju stavovi koji moraju štititi državne interese. Od svega su najvažniji državni interesi. A INA je državni interes. I sada umjesto da je INA postala vlasnik MOL-a, događa se da će MOL otkupiti ne samo stablo, već i korijenje INE. To je sramotno i naravno, naravno i naravno da netko mora položiti račune za osiromašivanje Hrvatske, a na račun pražnjenja džepova običnog puka.

Hostile takeover (Black Knight) je jedna od igrica u buisinessu ako prodje u slucaju INE onda ce se dogodit isto druga faza, a to je Asset Stripping sto znaci da ce MOL prodat sve sta vredi zadrzat ono sto njih interesira i na taj nacin povratit dio novca koji su ulozili, a Hrvatski radnici ce biti na cesti.
Takove stvari ce se dogodit u Hrvatskoj sve cesce jer vecina nasih strucnjaka nije uvedena u tu vrstu posla ali je jednostavna isto kao i auto otpad kupis stari koji nejde ili je pokvaren i ne vredi puno, a kad ga prodas u dijelovima napravis ogromnu zaradu.

Osnova Ekonomije Zadruge je oslanjanje na svoje snage i suverenitet u tri ključna sektora: proizvodnja hrane, energije i ono bez čega ova prethodna dva ne mogu da funkicionišu, a to je lokalni bankarski sektor, podređen potrebama realnog proizvodnog sektora i građana. Lokalni bankarski sektor podređen realnom sektoru je moguće u vrlo kratkom roku formirati u RH, dokapitalizacijom razvojnih banaka, i njihovim pretvaranjem u industrijsko – komercijalne banke, čime bi im bilo omogućavano da daju jeftine kredite proizvodnim firmama i građanima.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: