itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Odani Tipuriću zaradili milijune

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Petnaestak profesora Ekonomije koji su bili odani bivšem dekanu Darku Tipuriću brzo su zaradili milijune. Tipurić je s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom sklopio ugovore vrijedne više od 5 milijuna kuna.

Zagreb - U razdoblju od šest godina, od početka 2004. do kraja 2009., Ekonomski fakultet u Zagrebu izradio je 26 projekata za razna državna ministarstva te 96 komercijalnih projekata, uglavnom za javna poduzeća. Većina projekata stajala je između 500 tisuća i milijun kuna, no ima projekata vrijednih i po dva milijuna kuna. Od tog novca sam je fakultet imao malo koristi. Naime, od svakog projekta instituciji je ostajalo samo 15 posto. Ostalo su podijelili autori (a sumnja se i naručitelji), pa nije čudno da je uzak krug 15-ak profesora Ekonomskog fakulteta koji su bili odani bivšem dekanu Darku Tipuriću u kratkom roku zaradio - milijune.

Bivši dekan Tipurić samo je s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom od 2006. do 2009. sklopio ugovore o pružanju intelektualnih usluga vrijedne više od pet milijuna kuna. Reviziji je posebno zapelo za oko šest ugovora koje je u 2008. i 2009. fakultet sklopio sa ZET-om, od kojih je jedan sam vrijedan 1,200.000 kuna. Za prestalih pet projekata ZET im je platio više od 2,2 milijuna kuna.

Hana Horvat i Darko Tipurić u 2006. za HEP su radili studiju o termalnim vodama za 1,500.000 kuna. Za HEP je 2007. studiju pod nazivom “Gospodarski program izravne suradnje HEP-a i lokalne zajednice Labinštine kao pretpostavka razvoja programa gradnje TE Plomin C-500” radila i Mirjana Pejić-Bach. Studija je plaćena 1,700.000 kuna. Istražuje se još jedna studija koju je vodila prof. dr. Mirjana Pejić-Bach. Naručitelj je bio HFP, bavila se analizom stanja i novim modelom poslovanja tvrtke za razminiravanje Mungos, a stajala je 450.000 kuna.

Bivši dekan Tipurić samo je u 2008. uz plaću primio 1,701.300,35 kuna honorara, dok je Mirjani Pejić-Bach, navodno, u jednom danu, sjelo 600 tisuća kuna.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: