itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: O kome je u Hrvatskoj zabranjeno pisati i zašto

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

IVICA TODORIĆ

- Ne tvrdim da se o Todoriću može napisati stotinu utemeljenih kritičkih tekstova, ali je činjenica da su novinari u mnogim redakcijama demotivirani da se bave vlasnikom Agrokora. Todorić je vlasnik Tiska, distribucijskog lanca s kojim mora surađivati svatko tko se bavi izdavanjem novina. Tisak raspolaže brojnim načinima da oteža život svakom izdavaču. Osim toga, Todorić godišnje investira stotine milijuna kuna u novinsko i radio-televizijsko oglašavanje, a svakim negativnim tekstom riskirate da Agrokor zaključi da mu baš i nisu nužne reklame koje plaća vašem nakladničkom poduzeću.

MLADEN BAJIĆ I IVICA MUDRINIĆ

- Glavni državni odvjetnik negativne tekstove o sebi suzbija na dva načina: nekolicini redakcija on je najvažniji pouzdani izvor, a nekolicini vlasnika medija iz nekih je razloga veoma bitno da Mladen Bajić što duže ostane glavni tužitelj. Što se tiče direktora HT-a, on raspolaže najizdašnijim marketinškim budžetom u zemlji, a nije mu strano korištenje te financijske poluge za pritisak na one koji se drznu o njemu pisati s kritičkih pozicija.

NINOSLAV PAVIĆ


- Zato što je pitanje transparentnosti vlasništva nad medijima, općenito, prvorazredno društveno pitanje i zato što je pitanje Pavićeve kupnje Slobodne Dalmacije prvorazredna politička, korupcijska i medijska tema iz vladavine Ive Sanadera. Ako se ona ne razriješi, mediji će istu matricu ponašanja vrtjeti sa svakom vlasti.

BANKARSKI SUSTAV

- Zato što je analitički pristup poslovanju banaka u Hrvatskoj ravan nuli, zato što ne postoji ozbiljna znanstvena inicijativa ili inicijativa civilnog društva koja se bavi financijskim i pravnim aspektima odnosa banaka u Hrvatskoj prema svojim korisnicima. Nekoliko rijetkih zanimljivih analiza moglo se, po mom mišljenju, naći samo na internetskim portalima.

IVO JOSIPOVIĆ

- Zašto je novinarima teško pisati o Ivi Josipoviću najbolje je objasniti na primjeru Nikole Pašića. Kao premijer kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, Pašić je često arbitrirao u političkim sporovima i pritom uvijek svim stranama jednako davao za pravo. Kad ga je osobni tajnik jednom upozorio kako baš nema smisla svima govoriti kako su u pravu, Pašić ga je potapšao po ramenu i rekao: Da znaš, momče, da si i ti u pravu! Naš predsjednik mu je dosta sličan: ne možeš ga srčano napasti samo zato jer nastoji svima ugoditi.

KATOLIČKA CRKVA

- U dobrom broju medija sveta krava je i Katolička crkva. Većina novinara koji prate Crkvu ne pišu o Crkvi kritički, nego kao "jedni od njih", a vlasnici to podržavaju jer dobro njuše koliki je utjecaj Crkve na mjestima odlučivanja.

VLADIMIR ŠEKS

- Nevjerojatno je kako se malo toga piše o njemu iako je jedan od glavnih aktera svih političkih zbivanja u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina. Ima prste upetljane u brojne afere, spletke, (Glavaš, Sanader ...), a i dalje se tretira kao neki uvaženi političar

MIROSLAV KUTLE


- U svim medijima ostavio je repove moći. S većinom vlasnika medijskih kuća je surađivao i zna tko je gdje umočen čime je osigurao da se njegove prošle i sadašnje poslove ne raskrinkava u medijima.

Status: Samovlašće
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Mediji
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: