itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nastavnici - poduzetnici

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Biznis s instrukcijama je eksplodirao. Nastavnici ih drže, učenici ih moraju uzimati da prođu razred, a više se ne moraju ni pojaviti: napisane zadaće i lektire dobivaju preko interneta.

Na telefonu smo s Martinom, profesoricom engleskog jezika.

- Dobar dan, znate, moje dijete je krenulo u prvi razred elektrotehničke škole na Voltinom - započinjemo razgovor. - Jako ga zanimaju svi ti tehnički predmeti, dobro mu ide matematika i sve, ali jednostavno se ne može koncentrirati na zadaće iz hrvatskog i čitanje lektire. Jel’ možete nekako pomoći? - kažemo.

Martina je učiteljica razredne nastave u jednoj zagrebačkoj školi (podaci poznati redakciji). Pronašli smo je preko portala www.moje-instrukcije.com. Jedna je od mnogih nastavnica koje svoje izvanškolske usluge nude na internetskim portalima.

Google oglasi
Learn Languages Online
Virtual classroom. Live teachers. Start learning today.
www.myngle.com
- Ma znam, i ja sam profesor - tješi nas Martina. - Znam da su profesori hrvatskog jezika sve zahtjevniji što se tiče lektira.

- Ma da. Sin kaže da je to strašno - nastavljamo. - Više ne pale, kaže, ni sve one web stranice s kojih se može skinuti već napisana lektira.

- Neee. To su profesori davno prokljuvili, vjerujte. Traže da lektira i zadaća budu jedinstvene, individualno napisane. Nego, što ste rekli, u koji ono razred ide vaš sin? - pita.

- U prvi srednje. U osnovnoj se uspio izvlačiti, profesori su mu gledali kroz prste jer je bio dobar u drugim predmetima, pa ajde. Ali sada nas je strah da bi zbog toga mogao imati problema, možda čak i pasti razred - glumimo zabrinutost.

- E to je super. Ako ide u prvi razred, znači da još ne znaju koji je njegov stil pisanja, razmišljanja, pričanja. To je velika prednost jer mu ja mogu pisati sve lektire i ispričati o čemu se radi u knjizi. Mislit će da je to jednostavno njegov stil. Bit će sve u redu. Ne brinite - odgovara Martina, bez pardona, i nastavlja. - Dakle, ako je samo lektira problem, ne mora uopće dolaziti meni niti ja njemu. Nema potrebe. Ja ću vam dati svoju mail adresu. Vi mi pošaljete popis lektire koju mora pročitati, ja napišem i pošaljem mailom. To vam košta 50 kuna po komadu - ispali.

- Što, znači ne trebate se uopće sresti? Zar mu nećete prepričati knjigu pa ga ispitati malo ili tako nešto? - pitamo.

- Može i tako, ali je nepotrebno. Šteta da mu to oduzima vrijeme. Od kolega profesora znam točno na kojim detaljima love one koji nisu pročitali cijelu knjigu, nego samo sažetak. Ja ću mu poslati sve te detalje napismeno. On neka to pročita i upamti i nema šanse da ga otkriju. Ponavljam, velika je sreća što je tek krenuo u školu pa ga učitelji još ne poznaju... I ako bude trebao poduke iz engleskog, njemačkog ili za pisanje sastava, samo se javite. Na isti način mogu mu pisati zadaće - objašnjava profesorica.

Gotovo sve instrukcije se plaćaju na ruke, u sivoj ekonomiji.

- Znate, imam još jedan mali problem. Sa suprugom živim u Delnicama već par godina, a često sam na službenom putu. Sin živi u stanu u Zagrebu s cimerima. Kako bismo se mogli dogovoriti za plaćanje? Da vam pošaljem novac poštom ili uplatim na vaš račun? - pitamo.

- Ne, nikako na račun. To ne. Poštom isto baš nije sigurno ni praktično. Pa ako vam je sin u Zagrebu, najbolje da njemu date novac. Lako se mi negdje nađemo, i to sredimo - predlaže.

- Hvala vam lijepa. Ja vam onda uskoro šaljem popis knjiga. Doviđenja! - završavamo.

Instrukcije su crno tržište, neregulirano. Transakcije su uglavnom na ruke, u sivoj ekonomiji. Procjenjuje se da se godišnje okrene oko 400 milijuna kuna. Dakle, gotovo je nemoguće završiti obaveznu školu u Hrvatskoj, bez pomoći privatnih instruktora.

==

Jutarnji list je postao najveće žutilo u Hrvata, traži senzaciju na najglupljim mjestima, a novinari su im polupismeni, nabrijani i amerikanizirani tipovi koji ne znaju napisati reportažu s provjerenim informacijama, te ne navode koliko su časnih profesora nazvali prije navedene gospođe. Ne navode razloge zašto ta djeca odlaze na instrukcije. Nazovu jednu kokoš, proguglaju neka istraživanja i evo ti članka! SRAMOTA! Bolje istraživačke radove su pisali moji učenici 7. razreda za natjecanja ZA KOJA SAM OSTAJAO I PO 15 SATI MJESEČNO NEPLAĆENO u školi, jer su djeca željela nešto više, te smo im to i pružili, kao što to čini i preko 60% profesora koje poznajem.

Vidim da bi i ovim "novinarima" dobro došle instrukcije iz hrvatskog. Što je "report"? Najgori je superlativ od zao, a novinari su vjerojatno htjeli reći da nema kazne za najlošije nastavnike. E ali trebalo je učit hrvatski kad je za to bilo vrijeme, zar ne? I naravno da su uvijek profesori krivi, a nikad učenici i njihovi roditelji koji si ne daju truda informirati se o tome kak njihovo dijete stoji u školi. Nema se vremena za informacije, na roditeljske se sastanke ide samo kad treba raspredati o detaljima maturalca. A sve lumen do lumena, sigurno su profesori krivi.

Kako očito nema dovoljno inspektora koji bi se pozabavili radom na crno. Potrebno je otvoriti direktan telefonski broj na koji građani mogu prijaviti one koji se bave sivom ekonomijom uz neku novčanu nagradu. Mislim da bi se nakon takve promjene napunio i proračun za škole i nagradu dobili oni kojima je do normalne hrvatske stalo. Ali vlada je očito troma i ne vidi kako riješiti probleme suradnjom sa svim građanima kojima je stalo do normalne hrvatske. Naravno ako sve stane na sudovima onda je to jalov posao. Mandatne kazne u ovakvim slučajevima treba dati bez sudskog postupka uz pravo žalbe - ali ako se žalba odbije onda još jednom treba izvršiti naplatu od takvih pojedinaca za sudske troškove. Ovakvim sistemom za čas bi se stalo na kraj i sivoj ekonomiji i proračunskim problemima.

Dobri su vam komentari, ali ste zaboravili da po školama rade i oni koji imaju ovakve pečate: http://www.xvii-online.org/2010/09/pocela-je-skula-boze-cuvaj-dicu-od.html
Ova osoba godinama "uči" djecu elektrotehniku u srednjoj školi u splitu, policija je zbog njenih krivotvorina podnijela odavno kaznenu prijavu, no ona otkaz još dobila nije. dapače, ta i štrajka kad štrajka ima. I nije da bidan ravnatelj nije imao koga zaposliti, ja sam toj školi aplicirala s magistarskom diplomom, znanstvenim doprinosom, 5,00 na poslijediplomskom, 4,13 na dodiplomskom, svi razredi osnovne i srednje zavrseni odličnim... i kao takva posla nisam mogla naći ne samo kod toga ravnatelja nego ni u cijeloj lipoj našoj.

Asti sto, a ja drzim tvrtku koja između ostaloga radi i poduke, dajem racun, placam poreze i onda se cudim kako se jos nisam obogatila. a radi li ista drzavni inspektorat? zasto oni ne nazovu redom sve likove koji rade na crno, od poduka do pituravanja.


Status: Ukradeno
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Sitni lopovluk
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Bijeda novinarstva

Link| 

0 comments: