itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: MOL ucjenio Vladu predsjedanjem EU

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

MOL se ne želi olako odreći mogućnosti bolje pozicije u Ini, odnosno preuzimanjan većinskog vlasništva.

Za takvo što koristi prednosti ne samo dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a, nego i činjenice da je RH pred ulaskom u EU i da je sljedećih šest mjeseci Mađarska predsjedavajuća zemlja Unijom. Naime, kaže naš sugovornik, slična iskustva prolazile su i druge zemlje prije ulaska u EU, odnosno njihove strateški važne kompanije, no one su ipak uspjele u svom vlasništvu sačuvati, primjerice, naftne kompanije. MOL si dva do dva i pol posto dionica Ine, doznajemo, želi osigurati i preko zaposlenika te kompanije te se navodno radnicima Ine sugerira kako ime je “pametnije” dionice prodati MOL-u nego igračima koji spašavaju Vladinu poziciju u toj komapniji. Rat za Inu Vlada i MOL vode i preko plina, odnosno ugovora za dobavu tog energenta iz uvoza. Iako je natječaj koji je raspisala Inina tvrtka kćer Prirodni plin okončan i navodno je najbolju ponudu za dobavu plina u iduće tri godine da E.ON ugovor s tom tvrtkom nije potpisan, među ostalim, i zato što navodno kutinska Petrokemija (veliki i značajan potrošač plina), u kojoj je država većinski vlasnik, ne želi s Inom potpisati ugovor o opskrbi plinom (nezadovoljni su cijenom). Ugovor koji bi Prirodni plin trebao potpisati s najboljim ponuđačem temelji se upravo na količinama plina.

Hoće li Vlada uspjeti očuvati Inu možda će biti jasno već sljedeći tjedan. Naime, MOL je prije više od tjedan dana najavio preuzimanje osam posto dionica Ine od malih dioničara po cijeni od 2800 kuna. Vlada to od početka nije bilo prihvatljivo, no svoje stajalište o tome dala je tek u petak nakon obavljenih razgovora s mirovinskim fondovima i Adrisom, koji su spremni na tržištu kapitala ponuditi veću cijenu od ponuđene MOL-ove te tako spriječiti Mađare da steknu više od 50 posto udjela u Ini.

Hoće li plan obrane preuzimanja od strane MOL-a biti uspješan možda bude vrlo brzo jasno. Naime, postoje nagađanja, da je MOL već preko svojih tzv. spavača kupio potrebnu količinu dionica te si osigurao večinsko vlasništvo u Ini, koje će sa sobom zasigurno donijeti i zahtjev za većim pravima.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: