itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Tajnica Greta policiji prokazala Bandića

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Istražitelji uzeli dokumentaciju za 13 slučajeva u kojima se sumnja da se pogodovalo investitorima.

Policija je u ponedjeljak iz zagrebačke Gradske skupštine odnijela dokumente na kojima će pokušati utemeljiti sumnje da je Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Skupštine, protuzakonito mijenjala prostorni plan grada. Na temelju zapisnika sa sjednica skupštinskog povjerenstva koje je istraživalo ispravke kojima je mijenjana urbanistička slika grada (ispravcima se inače ispravljaju tehničke pogreške u Službenom glasniku), a koje je tražio USKOK, istražiteljima je naloženo da provjere dokumentaciju u 13 slučajeva.

Riječ je o urbanističkim planovima uređenja u kojima su i laiku vidljive promjene kojima se išlo na ruku investitorima. Policijski istražitelji o prepravljanju GUP-a pod krinkom ispravljanja tehničkih pogrešaka već su ispitali G. Augustinović-Pavičić. Kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, ona je odgovornost prebacila na gradonačelnika Milana Bandića te im rekla da je ispravke potpisivala “zbog investitora”. Više je nego sigurno da je Bandić znao što se događa jer je istraga ispravaka počela nakon što je on, još kao član SDP-a, na sjednici kluba SDP-a prozvao Jadranku Blažević, sadašnju tajnicu Skupštine, što ne potpisuje ispravke koje joj je poslao Željko Horvat, zamjenik pročelnika za prostorno uređenje.

– Znate li koliki milijuni leže u vašoj ladici? – pitao je Bandić Blaževićevu. A taj je događaj javno prepričao i Tomislav Saucha (SDP), predsjednik skupštinskog povjerenstva. J. Blažević bila je svjesna da nije riječ o ispravcima pa je tražila mišljenje Ministarstva prostornog uređenja. Oni su joj potvrdili sumnju.

Istodobno je Tatjana Holjevac, bivša predsjednica Skupštine, primijetila da je u UPU-u (urbanistički plan uređenja) Munje površina izgradivosti 90 posto, a sjećala se da su zastupnici dopustili gradnju na 50 posto površine. Tražila je osnivanje povjerenstva koje će istražiti što se događalo. Ona kao predsjednica Skupštine, tvrdi, za to nije znala. Otprilike u isto vrijeme stanari Vrbika prosvjedovali su jer je na zemljištu na kojem je u javnoj raspravi o GUP-u bila predviđena jedna zgrada počela gradnja dviju zgrada. Povjerenstvo je ustanovilo da je bivša tajnica potpisala 248 ispravaka, od čega su samo 33 bili pravi ispravci. U ostalih 215 slučajeva riječ je o izmjenama.

UPU Svetice - naglo porastao koeficijent iskoristivosti

UPU Sveti Duh - ‘premješten’ prostor za trgovački centar u sklopu garaže

UPU Središće – zapad - društvena zona prenamijenjena u mješovitu

UPU Ferenščica – istok - nestala cesta

UPU Rudeš - izbrisana prometnica i komunalna infrastruktura

UPU Savska – Šarengradska – jug - proširene zone namjene za neke čestice i koridor toplovoda

UPU Munja - izgradiva površina narasla sa 50 na 90%, a zelenilo smanjeno sa 20 na 10%

UPU Gospodarske zone Sesvete – jug - legalizirani objekti Instrumentarije i Focus medicala

UPU Ciglana Sesvete – sjever - parkiralište pomaknuto na sjever, a koeficijent iskoristivosti skočio sa 2 na 2,4

UPU Heinzelova – Radnička – pruga - pomaknut koridor ceste i omogućen neboder

UPU Vrbik - na mjestu jedne zgrade mogu biti dvije

UPU Savska opatovina - izbrisan trg, koeficijent izgrađenosti proširen na zeleni pojas

DPU Špansko Oranice - “rascjepkana” čestica


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Ukradeno
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: