itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Nedodirljivi Ivica Todorić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Koliko je tajkun Ivica Todorić nedodirljiv, dobili smo potvrdu danas, nakon što je postalo jasno da će se tom milijunašu i najbogatijem čovjeku u ovom dijelu Europe vlasti libiti naplatiti nekoliko tisuća kuna kazne jer je glumce Bergüzar Korel i Halita Ergença iz popularne turske sapunice "1001 noć" angažirao za snimanje reklama, a da prethodno nisu podneseni zahtjevi za izdavanjem radne ili poslovne dozvole.

I zašto bi se onda uopće čudili što policija ne istražuje primjerice način na koji su Kulmerovi dvori postali Todorićeva obiteljska rezidencija kada njihovi inspektori tri tjedna nisu bili sposobni istražiti jesu li "Todorićevi" glumci u Hrvatskoj imali radnu dozvolu kada su snimali reklamu za koju su navodno bili plaćeni 300.000 eura.

Naime, toliko je prošlo otkako je iz redakcije Index.hr-a upućen upit prema policiji o radnoj dozvoli za Onura i Šeherezadu. Međutim, policija je to vrijeme radije potrošila pokušavajući nas obmanuti odgovorom kako oni ne mogu ništa kazati o radnim dozvolama jer poslodavce štiti zakon o tajnosti podataka.

Kada im je ukazano da govore neistinu kada to tvrde, iz policije uzvraćaju kako su nam poslali krivi odgovor te da ćemo dobiti novi i potpuniji.


Konačno, utvrđuju da inspekcijski nadzor nad provedbom Zakona o strancima, u dijelu koji se odnosi na obvezu prijave boravka stranaca, provodi MUP, dok ga u dijelu koji se odnosi na rad stranaca provode tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti. No, i za to smo već ranije utvrdili da nije sasvim točno.

Ništa čudno u tome ne vidi SDP-ov Gordan Maras čiji je jedini komentar bio kako je sada red na inspektoratu da utvrdi propust te ga sankcionira ukoliko isti postoji. Na našu primjedbu kako je policija imala tri tjedna vremena za ispitati taj slučaj, a da s druge strane promptno reagira onda kada treba protjerati primjerice bauštelca iz BiH Husnija Turića ulovljenog u radu bez dozvole nakon što je susjedu spasio život, Maras papagajski ponavlja:

"Svi znamo da su ti ljudi tu nešto radili, ako to nije bilo regulirano zakonom, to treba sankcionirati. Zakoni vrijede za sve". Time je, nemoguće je ne primijetiti, neodoljivo podsjetio na papagajska ponavljanja aktualne hrvatske vlasti, u stilu one: "Neka institucije rade svoj posao". Maras se, podsjećamo, nedavno u Saboru čudio kako "Todorić ima za turske glumce, a nema za dobavljače" i time postajo jedan od rijetkih političara koji se usudio dirnuti u svemoćnog tajkuna. Ali sve, čini se, ima svoje granice.


Status: Banana republika
Lokacija: Zagreb
Opseg: Ukradeno
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Moćno pravo

Link| 

0 comments: