itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Dao ženinoj firmi posao, sud ga oslobodio

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Županijski Sud U Splitu nepravomoćno je oslobodio Boženka Dedića, bivšeg načelnika Općine Zagvozd, i to za sve tri točke Uskokove optužnice.

Dedić je oslobođen premda je posao na izgradnji vodovoda dao ženinoj, tj. svojoj firmi. Učinio je to premda je postojala bolja ponuda, tvrdio je Uskok.

Sudsko vijeće Zorana Matulovića utvrdilo je, pak, na raspravi da je uistinu postojala jeftinija ponuda firme iz Runovića, no ispostavilo se da zapravo nije bila bolja. Tražili su, naime, isplatu odjednom, dok je Dedić galantno sam sebi plaćao u ratama. Navodno mu Općina još nije podmirila sve što su ugovorili.

Osim toga, radovi koje je izvodila konkurentska tvrtka bili su toliko loši da se Povjerenstvo za odabir, u kojem je kao načelnik bio i Dedić, odlučilo za njegovu, tj. ženinu firmu, premda je, istina, koju tisuću kuna bila skuplja.

Druga točka optužnice bavila se naknadom od 110 tisuća kuna, koju je Dedić isplatio jednom mještaninu bez odluke Općinskog vijeća i pravne osnove. Tako je barem tvrdio Uskok.

Sud je, pak, utvrdio da ni to ne stoji. Novac je, naime, isplaćen u sklopu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na potezu kojim je trebala proći trasa lokalne ceste. Svi su dali teren besplatno, samo je taj mještanin postavio zahtjev da mu se isplati šteta nastala miniranjem na trasi. Dedić je htio biti praktičan pa mu je isplatio traženo, samo da se riješi problem.

Cestu je radila Županijska uprava za ceste, a na suđenju je u korist Dedića svjedočio i ozloglašeni bivši ravnatelj Ivo Peko, poznat po bijegu s mjesta nesreće nakon što je automobil usmrtio 11-godišnjakinju. Peko se požalio da su ih pritiskali rokovi. Pohvalio je Dedića kako je na vrijeme uspio riješiti problem.

Ni treća točka optužnice, koja se odnosi na neuredno vođenje poslovnih knjiga, nije prošla. U Dedićevu korist svjedočile su zaposlenice Općine koje su se bavile knjigovodstvom. Nije kriv on, nego mi, ustvrdile su. Sud je i to prihvatio.

Zaključeno je na koncu da je Dedić možda bio u sukobu interesa kad je sam sebi davao posao, no to ne znači da je počinio i kazneno djelo.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: