itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Pokušavaju se spasiti navale Talijana na nekretnine

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Slovenska vlada priprema mjere kojima će ograničiti navalu Talijana iz Trsta koji kupuju jeftinije nekretnine na slovenskom Krasu.

"Vlada prema tom pitanju nije ravnodušna. Vlada se time bavi, ali to moramo izvesti na oprezan i pametan način", izjavio je slovenski premijer Borut Pahor za taj dnevnik, odgovarajući na dvije građanske inicijative koje tvrde da se s kupovinom slovenskih nekretnina u pograničnim krajevima kod njih prijavljuje i živi sve više Talijana iz pograničnog područja, osobito iz Trsta.

Oni navodno u nekim slučajevima i kod javnih ustanova zahtijevaju komunikaciju na talijanskom jeziku. "Zaštitit ćemo naše interese, ali upravo zbog toga ne smijem biti podrobniji u odgovoru", rekao je Pahor. Vlada je naime, navodi list, nedavno osnovala međuresorsku skupinu koju vodi ministar pravosuđa Aleš Zalar, a kojoj je cilj regulirati procese koji se zbog jeftinijih nekretnina u Sloveniji javljaju ne samo na granici s Italijom nego i Austrijom, navode "Primorske novice".

Civilna inicijativa Kras i Civilna inicijativa Primorska, navode "Primorske novice", zatražile su od vlade da se prilikom dozvola za prodaju nekretnina strancima u pograničnom pojasu od deset kilometara uvede zaštitna klauzula, pri čemu treba voditi računa da se ne prekrši europska pravna stečevina, ali niti dogovor o liberalizaciji tržišta nekretnina do kojega je došlo prilikom pregovora Slovenije i EU-a upravo na pritisak Italije, navode slovenski mediji.

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Nesposobnost uprave
Podobnost: HDZ/SDP/IDS
Pravomoćnost: EUforija

Link|