itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Što je u austrijskom sefu Ive Sanadera?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s misijom upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Lazo Pajić u utorak i srijedu bili su u Austriji, i to radi pretresa bankovnog sefa bivšeg premijera Ive Sanadera.

računa. Jedan je bio na punca Ivu Šarića, i na njega je pohranio oko milijun eura, a drugi na njegovo ime, gdje je bilo nekoliko stotina tisuća eura. No, ostalo je nepoznato da su računi otvoreni u Raiffeisen banci, i to u poslovnici koja se nalazi izvan Innsbrucka, kao i podatak da je Sanader u banci otvorio i sef.

Bivši premijer izabrao je manju banku u kraju u kojem je i sam nekada živio, a u kojem i danas stanuje njegov brat. Što je pronađeno u sefu te kojim je povodom Sanader uz račune u Austriji otvorio još i bankovni sef, za sada je ostalo nepoznato.

USKOK je u četvrtak izdao priopćenje u kojemu su vrlo šturo naveli kako su predstavnici Državnog odvjetništva i USKOK-a u utorak i srijedu, 8. i 9. veljače, bili u Austriji “radi poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti u vezi s istragama u predmetu Fimi media i drugo”.

S obzirom na tu formulaciju, jasno proizlazi kako su tužitelji u sefu očekivali gotovinu ili pak neke druge dragocjenosti za koje se smatra da potječu od novca izvučenog iz državnih poduzeća i ministarstava putem Fimi medije.

Tijekom dosadašnje istrage pretreseni su bankovni računi svih članova uže, ali i šire obitelji bivšeg premijera (obuhvaćeno je više od dvadeset osoba), obavljen je pretres njihove kuće u Zagrebu, stana u Splitu te poslovnih prostorija. U tim pretragama pronađena je velika količina umjetničkih slika, no netragom je nestala skupocjena kolekcija Sanaderovih satova. Kada je policija pretresala njegov dom, pronađeno je svega nekoliko primjeraka, i to manje vrijednih.

USKOK, kako doznajemo, provjerava i informacije da je bivši premijer postao vlasnik nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, no još nema povratnih vijesti o tome jesu li točne špekulacije da je dio svoje imovine prebacio u Ameriku.

Prošloga tjedna USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv Sanadera. Sada ga se, osim za korupciju, istražuje još i za pranje novca.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijunski
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link|