itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kriminal!? - trgovkinje sendvičima u dućanima.

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

- Molim Vas, možete mi odrezati kvarat kruha, narezati deset deka mortadele, dvi fete podravca, pa napravit sendvič - zaustio je, ljubazno, srednjovječni gospodin prodavačici Anki toga jutra u malome dućanu u Zadru, nedaleko od mjesta gdje je nekoć postojala velika tvornica tekstilne industrije sa tisućama radnika, a sada je tamo stambena zgrada privatnog investitora.

- Odmah! - razletjela se Anka po pultu, kako bi čovjeku nabrzinu pripremila ukusnu i jeftinu marendu. Jer svakome se u današnje vrijeme žuri, a pojesti se nešto mora, makar i s nogu, barem iz dućana.

Odrezala je, onako odoka, ali znalački, kvarat biloga, raspolovila ga po sredini manirom vaskularnog kirurga, pa dohvatila iz rashladne vitrine veliku mortadelu prošaranu flekama masnoće i zrncima papra, kako to i spada jednoj pravoj mortadeli. Složila je par feta na masni papir, izvagala, pa hvataljkom nježno smjestila mortadelu na kruh. Istovremeno je vratila salamu u vitrinu i dohvatila četvrtani blok sira, narezala dvije fete, vagnula i položila preko mortadele na kruhu. Potom ga je preklopila (čime je zvanično postao sendvič), zamotala ga u papir, pa u najlonsku vrećicu.

Otkucala je cijene na registar blagajni, i pružajući račun s vrećicom gospodinu, zadovoljna obavljenim procvrkutala:

- Izvolite, vaš sendvič. 11 kuna i 60 lipa molim. Još nešto?

- Da, hvala. Odgovori srednjovječni gospodin. Ali umjesto da plati, pozdravi i otvori vrata dućana, zagleda se značajno u račun, pa iznenada - nastavi.

- Bojim se da - da!

- Molim, brecnu se Anka.

- Da, trebao bih još nešto. Ja sam sanitarni inspektor i upravo vam trebam napisati kaznu.

- Ali, za što, ne razumijem? Što sam loše napravila? - zbunila se Anka kao nikad do tada u svojoj 25-godišnjoj karijeri prodavačice. Crvena, kao da joj se po podu upravo razletjela vrećica puna kovanica od 20 lipa.

- Napravili ste mi - sendvič!, strogo će inspektor vadeći službeni zapisnik za kazne.

- U trgovini možete narezati salamu i sir i odrezati kruh. Ali ne smijete praviti i posluživati sendviče. Ovaj, koji ste upravo meni poslužili, koštat će vas osobno pet tisuća kuna, a trgovinu u kojoj radite, još 50 tisuća. Molim vas vaš OIB i matični broj trgovine...

Pored strašnih i već poznatih inkriminacija kao što su lovljenje šparića udicom s rive i branja šparoga, i pravljenje sendviča, eto, se našlo na toj državnoj crnoj listi. O tome hoće li prodavačica u malome kvartovskom dućanu, kupcu kojega viđa svakoga dana, spustiti salamu na kruh ili na papir, zavisi ekonomska budućnost ove države. Kad se već ne može razmrsiti krimimalna privatizacija i pljačka, država je neustrašiva i odlučna u sankcioniranju - jednog malog sendviča.

Jer nije mala opasnost: tri fete mortadele, dvi podravca, i još - poklopljeno kruhom!

Umjesto da jedu - kolače...

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Banana republika
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link| 

0 comments: