itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Kosor radi što joj kaže Davor Stier

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Davor Stier (39), negdašnji savjetnik za vanjsku politiku bivšeg premijera Ive Sanadera, postao je jedan od najmoćnijih ljudi Vlade Jadranke Kosor. Za razliku od mnogih Sanaderovih kadrova koji su marginalizirani, Stier se uspio ne samo izboriti za premijerkino povjerenje, nego je postao čovjek prema čijim napucima Kosor donosi većinu odluka.

Njegov je uspon počeo od slučaja rješavanja graničnog spora sa Slovenijom. Stier je obavio velik dio posla vezano za ključni sastanak između Kosor i slovenskog premijera Pahora u Trakošćanu.

Stier je ozbiljan političar. Obrazovan je, govori nekoliko jezika, uporan je i vrlo samozatajan - opisuju ga u krugu bliskom premijerki. S druge strane, oni koji ga poznaju još iz vremena dok je radio u Ministarstvu vanjskih poslova kažu kako je to samo djelomice istina.

- Stier jest obrazovan i marljiv, ali nikada nije pripadao prvoj ligi diplomata - kaže jedan od naših sugovornika, dodajući da je Stier, prije svega, odan šefovima.

- Stier je, zapravo, pomalo poltronski tip, ali je istodobno i vrlo lukav. Jednostavno je znao dobro iskoristiti prilike kako bi napredovao u karijeri.

Savjetniku se prigovara se još jedna stvar - visoka plaća od 24.000 kuna koju prima u eurima, iako mu je radno mjesto u Zagrebu.

Pokušala je to opravdati i premijerka, kazavši kako je “Stier produžena ruka iz Ureda predsjednice Vlade”:

- Često je u Bruxellesu. Dio njegova posla odnosi se na tihu diplomaciju i bio je jako angažiran oko pregovora sa Slovenijom.

No, činjenica je da je to, kako tvrde upućeni, protuzakonito. Naime, da bi mogao primati plaću u eurima, Stier bi trebao biti u Bruxellesu, a on uglavnom sjedi u Vladi. Da bi se “pokrilo” plaćanje u eurima, Stieru je formalno “sređeno” da se vodi kao zaposlenik odjela Vladimira Drobnjaka, koji ima ured u Bruxellesu.

Biografija utjecajnog savjetnika

1972. Rođen 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu.
1990. Suizdavač publikacije koja veliča NDH.
1996. Ulazi u Ministarstvo vanjskih poslova.
1998. Postaje drugi tajnik Veleposlanstva RH u Washingtonu.
2002. Stier se vraća u Hrvatsku. Radi i u Misiji pri NATO-u u Bruxellesu.
2008. Sanaderov vanjsko-politički savjetnik.
2010. Savjetnik premijerke Jadranke Kosor.

====

Gdje je bio 91-95?

Nije niti čudno što sve ide prema dnu, kad je savjetnik tako ubjedljiv da prima plaću u eurima (zašto ne u arg. pesosima, recimo ?) i time krši zakon,kao i premijerka. Evo,pitam se pitam,ima li gospodin slučajno i drugo državljanstvo, osim našeg?!

Status: Pljačka u pripremi
Lokacija: Zagreb
Opseg: Pseudo-intelektualna elita
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: