itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Milan Bandić pod istragom

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Gradonačelnika terete da je organizirao suradnike u posao preplaćen 20 milijuna kuna.

Postavljanje 600 nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu, posao vrijedan 58 milijuna kuna, već dulje vrijeme pod povećalom istražitelja, moglo bi, čini se, postati uvod u raspetljavanje prilično mutnih i kompliciranih poslova gradonačelnika Milana Bandića. Aktere uključene u realizaciju ovog izdašnog posla u metropoli, neslužbeno doznajemo, policija je u nekoliko navrata ispitala, a istraga se bliži završnici.

Nije tajna da je u fokusu istražitelja sveprisutni šef metropole, s obzirom na to da postoje ozbiljne sumnje da je upravo on organizirao skupinu suradnika iz gradske uprave kako bi sporni posao, prema nekim procjenama preplaćen za 20 milijuna kuna, i proveli u djelo. O "slučaju nadstrešnice", podsjetimo, Večernji list počeo je pisati još prije dvije i pol godine upozoravajući na uvjete raspisanog natječaja prema kojem je izvođač radova morao godišnje imati 44 milijuna kuna prodane urbane opreme.

Na taj su način iz igre tada izbačeni svi ponuđači osim TŽV Gredelja, u čijem Nadzornom odboru sjedi Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju. Gredelj je dalje posao dao u podizvođenje tvrtki Vental Željka Šelendića, zagrebačkog obrtnika poznatog po dobrim vezama u političkim krugovima. Iako je isprva za nadstrešnice tražen najskuplji inoks A316, Zagreb je naknadno pristao da se gradi četrdesetak posto jeftinijim. Dodatni je apsurd u čitavoj "realnoj" cijeni troškovnik koji je izradio izvođač Gamont Petka Gavrilovića.

Čak 6,3 milijuna od 8,1 milijun kuna (s PDV-om se taj iznos penje na 10 milijuna), što je ukupna cijena dogovorena za 600 temelja, pravdano je na nepredviđenim troškovima za 285 temelja. Navodno je ta činjenica jedan od bitnijih dokaza kojim raspolažu istražitelji. Također je zanimljivo da je oko 4,2 milijuna potrošeno na postavljanje prometnih znakova tijekom velike akcije gradnje nadstrešnica. Nadalje, cijena samo jednog temelja penjala se i do 37.600 kuna, iako je prema prvom planu temelj trebao stajati 16.500 kuna.

Stručnjaci procjenjuju da stvarna cijena nije smjela premašiti tisuću eura po temelju. U međuvremenu je Zagreb raskinuo ugovor s Europlakatom, tvrtkom koja je prije gradila nadstrešnice i plaćala gradu 15 posto godišnje zarade od oglašavanja, te ih prepustio Zagrebplakatu. Ovu je tvrtku, inače, osam mjeseci uoči raspisivanja natječaja za izgradnju nadstrešnica Zagrebački holding djelomično privatizirao.

Koliko je poznato, istražitelji znaju gdje je "nestala" razlika u preplaćenom iznosu te na čijim je računima na kraju i završio. Podsjetimo da je i Odbor za kontrolu Skupštine gradnju nadstrešnica također ocijenio štetnom te dokumentaciju proslijedio DORH-u. Gradonačelnika Milana Bandića tijekom dana više smo puta zvali kako bismo dobili njegovu stranu priče o spornom poslu. Nije se javljao na mobitel.

Bandićev mandat na čelu metropole do sada je bio obilježen aferama, među kojima su prednjačile one sa zamjenama zemljišta
. Bandićeva era ostat će zapamćena i po rasipanju novca za gradnju potpuno trivijalnih objekata u Zagrebu poput čuvenog zahoda na okretištu u Dubravi ili ZET-ove kućice na Črnomercu. Način financiranja njegove predsjedničke kampanje također je po nekima bio vrlo problematičan.

====

Početak puta za Remetinec!

Svaka stranka treba donijeti političku odluku o borbi protiv korupcije u redovima svoje stranke.

Zašto je Kosorica pokušala položiti preko 4 milijuna kuna ukradenog novca, umjesto da ga prijavi policiji. To je, ako se ne varam, kazna do tri godine zatvora.

Bandić će brzo biti u Remetincu.

Bandiću dok si bio u SDPu nije ti nitko mogao ništa politički te štitio Milanović kao što se još dana danas štiti Linića.

Ovo ce past na sudu, sve je legal, izdani računi, kao i za zahode optočene draguljima.

Ovo je kap vode u moru! A kada ce se poceti istrazivati drugi poslovi koje je Milan namjestio rodacima i kumovima?

Bandića je u ZG-u izabrao ZG-SDP i Milanović.

Zoran Milanović je da je imao političkog njuha ili samo morala mogao od Bandića učiniti političkog mrtvaca i zatvorenika, izbacivši ga iz stranke prije zadnjih lokalnih izbora.

Bandić ima uspješan staž uprovođenju "lokacijskog urbanizma" tj izgradnje "urbanih vila" stambenog i pslovnog prostora u ulicama koje ne odgovaraju tim zgradama (preuske, bez nogostupa, itd.)

"djelomično privatiziran" znači da službenik koji odlučuje o dodjeli posla nekoj tvrtki kupi njene dionice, bio on bio njegov rođak/suseljan/kompa. Pa svaka šuša može tako zgrnuti milijune, pokrasti iz budžeta.

To je lako vidiljivo i misterij je zašto se to tolerira. kad bi se uskok samo bavio tvrtkama s nejasnim i mutnim vlasništvom, te rođačko-šanerskim gangovima, došao bi do 99% svog kriminala u državi. Posao čak ni ne izgleda pretežak - u svakom gradu lokalne vlasti imaju svoje poduzetnike-jatake za koje svi znaju.

Treba dosta truda, ali svi oni bi se mogli potrpati u zatvor u roku od godinu dana.

SDP nije stranka revolucionara već gnjida i beskičmenjaka. Od njih 25 u gradskoj skupštini, jedan jedini se usudio suprotstaviti Bandiću kada je bio na vrhuncu moći. Takvi smo mi Hrvati. Mirno gledamo dok nam se država urušava. Tko se usudi dignuti glavu? Onih par stitina "čudaka" koji demonstriraju pa im se svi smiju. Milanović je samo produkt onoga što imamo u svojim primitivnim glavama.

Iza Bandića je bezboj afera, koje nikada nisu istražene. Jedna od zadnjih je saznanje, da je za njegove vladavine u Zagrebu napravljen dug raznih iznajmljivača gradskog prostora koji ukupno iznosi nevjerojatnih milijardu i šesto milijuna kuna. Sve su to poznata zagrebačka imena i tvrtke, a sada se to želi sakriti od javnosti jer navodno zakon ne dozvoljava objavu njihovih imena?

Odmah kad se HDZ (sve je to HDZ i Bandic i ostali...) docepao vlasti prvo sta je napravio je da se zatvori Goli otok. Da bi se mogi opustit kod pljacke Hrvsatske.

Milanović je kandidirajući Bandića na zadnjim izborima, uvukao stranku u Bandićeve afere, nanio štetu kompletnom članstvu stranke i zato mora otići. Nema kod mene nikakvog ljevičarenja ili desničarenja, naprotiv, svim srcem sam za to da ova HDZ bagra bude pometena na idućim izborima. Samo želim poštenu i odgovornu vlast ništa drugo.

Ako je Bandić kriv, Milanović treba dati ostavku. Zbog čega? Bio mu je stranački šef. Samo zato? Jaca je sjedila u vladi Ive Sanadera i bespogovorno dizala rukicu dok se kralo. Počinila je hrpu krivičnih djela, ali njenu ostavku ne tražite? Veliki rvati i moral. Aha. I svi se grohotom nasmijaše. Vide trun u tuđem oku, ali brvno u vlastitom.

Ma kakvom istragom? To što taj čovjek radi je presmiješno, nastrešnice su obična sitnica to je kao da je ukrao čokoladicu u trgovini u odnosu na sve muljaže koje ima na glavi a taj USKOK ili neka više učini nešto ili neka nas prestane informirati o tome kako se nešto istražuje jer od tih silnih istraživanja još nitko nije završio u zatvoru. Igrokazi za malu djecu.

Bandić je za renoviranje Mosta Mladosti dobio proviziju od 700 tisuća kuna od Ivana Carina koji je izvršio potrebne radnje na mostu, provjeren podatak!

Ma samo nastavite sada niz, Šelendić, Bandić i stolice u Lisinskom, stan od 500 kvadrata s plaćom od 15000 kn, WC.ji po 10000 Eur kvadrat, zamjene zemljišta... Nevjerojatno kakvu ovaj lik ima zaštitu da ga dosad još ništa nije ni okrznulo...

Ovako se priprema u tajnosti brisanje postojećih tragova.


Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Korumpirano pravosuđe

Link| 

1 comments:

Anonimno kaže...

Sve je već napisano sada je na pravosuđu da opravda svoje postojanje u Zagrebu.
Majkl