itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Gábor Iván: Novi zakon o INA-i neće proći

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Ograničavanje vlasništva u Ini kršilo bi osnovne principe unutarnjeg tržišta Europske unije i osnovni princip Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije na tržištu te je gotovo sigurno da europska tijela, posebice Europske komisija, ne bi naklono gledala na takav potez, a umanjilo bi i politički kredibilitet strane koje sklopa ugovor s EU. Tako mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gábor Iván komentira zasada tek medijske najave – budući da nisu primili službenu potvrdu Vlade RH – da se priprema izmjena zakona prema kojem nitko osim RH ne može imati više od 49 posto dionica Ine.

Ne može se reći što će učiniti Mađari ako zakon bude donesen, ne prije službene potvrde, ali će naša vlada, kao i svaka druga, reći da se osnovni principi moraju poštovati. Ne samo u slučaju Ine nego i bilo koje druge kompanije – ističe Iván.

Vlada, mislim na bilo koju vladu, i parlament ne mogu prihvatiti i donijeti zakon koji bi diskriminirao tržišne igrače u korist vlade.

No, Hrvatska još nije članica EU pa se nameće pitanje što bi mogle učiniti europske institucije.

Komisija ne može izravno primijeniti pravo Zajednice ni pokrenuti postupak ili proceduru protiv Hrvatske. No, kao "čuvar ugovora", titula koju ima EK, siguran sam da će izreći mišljenje. Ne treba biti stručnjak kako bi se zaključilo da bi vjerojatno bilo negativno.

Prije četiri godine Mađarska je, kako bi spriječila preuzimanje MOL-a od OMV-a, donijela zakon kojim se strateške kompanije štite od preuzimanja izvana.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: EUforija
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zabrane poslovanja

Link| 

0 comments: