itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Mesićeve ekshibicije

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Upravo zbog Mesića i njegove ambicije da napokon postane mirovni posrednik na nekom od svjetskih kriznih žarišta, što nije uspio u slučaju bliskoistočnog i kosovskog problema, Hrvatska nije pozvana na konferenciju o Libiji održanu prošlog tjedna u Parizu, za razliku od nekih zemalja koje uopće nisu u NATO-u.

O mogućem ukidanju Mesićeva ureda Vlada nije nikad raspravljala, no iako u Banskim dvorima nisu zadovoljni ponašanjem bivšeg predsjednika u vezi s Libijom, ipak ne smatraju da je time ugrožen vanjskopolitički položaj Hrvatske.

Mesić je to radio i kao predsjednik i to se trebalo prepoznati. Sjetimo se da je u danima kad smo lobirali za članstvo u NATO-u, otišao u posjet Kubi i morali smo na dugo i na široko objašnjavati da to nije stav države.

»Mesić je u nadzornom odboru jedne tvrtke, Ingre, a dolazak na to radno mjesto financira mu država, jer mu plaća auto i vozača. S tim bi se trebalo pozabaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a i Državno odvjetništvo trebalo bi ispitati ima li nešto što je u njegovoj nadležnosti. Tu je i posjet Josipu Boljkovcu u trenutku dok se protiv njega vodi istraga i to je utjecaj na pravosuđe«

Sudeći prema takvom stavu, Mesić će se i dalje, na trošak poreznih obveznika, moći ponašati kao aktivan politički čimbenik u unutarnjoj i vanjskoj politici, iako svojim istupima i ponašanjem šteti službenoj državnoj politici. Ne dođe li do promjena, zadržat će ured u državnoj vili u Grškovićevoj ulici, na zagrebačkoj Šalati. Troškovi obnove te zgrade iznosili su 1,6 milijuna, a godišnji proračun ureda je 1,3 milijuna kuna, od čega se za plaćanje zaposlenika odvaja 426.500 kuna. Zanimljivo je da se u državnom proračunu ured bivšeg predsjednika i njegove stavke navode ispred Ureda predsjednika Republike, odmah nakon onih za Sabor i Državno izborno povjerenstvo.

Vrlo je kritična prema ponašanju bivšeg predsjednika politologinja Mirjana Kasapović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koja je ovih dana navela argumentirane razloge zašto treba ukinuti Mesićev ured, podsjećajući na njegove poslovne i političke angažmane.

»Građanin Mesić ima se pravo baviti čime želi. Može uploviti u poslovne vode i može izaći iz političke mirovine. No sve bi to trebao plaćati iz vlastitog džepa, a ne da njegove umirovljeničke aktivnosti, a katkad i prave političke ekshibicije, plaćaju građani.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Na račun građana
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju izbora

Link| 

0 comments: