itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Dekret Zoltana Aldotta

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Najnovijom odlukom o podizanju tužbe protiv rješenja Hanfe od 29. srpnja ove godine, kojim je Ini naložena izmjena poslovnih akata koji se odnose na upravljanje naftnom kompanijom te na postupanje povlaštenim informacijama i uspostavljanje sustava kontrole u organizacijskoj strukturi Ine, mađarski je Mol hrvatskoj strani jasno dao do znanja da neće birati oružje u nastojanju da što prije poništi obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi. A cilj je posve jasan: što prije stići do većinskog paketa dionica Ine i tako steći odlučujuću prevlast u Ini.

Odluka o tužbi donesena je „dekretom“ predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta i uz supotpis jednog od mađarskih članova Uprave, bez suglasnosti trojice hrvatskih članova toga tijela, iskorištavajući mlakost i neodlučnost hrvatskog političkog vrha koji još uvijek, mjesecima nakon što je postalo posve jasno da im suvlasništvo u jedinoj domaćoj naftnoj kompaniji poput pijeska curi kroz prste, nema hrabrosti ni volje presjeći gordijski čvor i donijeti zakonsku odredbu kojom će bilo kojem od dioničara do daljnjega oduzeti mogućnost stjecanja više od 49 posto dionica Ine.

Jer mađarski je Mol, naime, u Ini uspio stvoriti paralelni sustav upravljanja, suprotan legalnim upravljačkim aktima kompanije, koji uspješno zaobilazi hrvatske članove Uprave i sve odluke donosi isključivo u interesu Budimpešte. No hrvatska Vlada još uvijek razmišlja i neodlučno važe političke argumente, prepuštajući trojici članova Uprave iz hrvatske kvote da se bore protiv vjetrenjača.
A oni polako, ali sigurno posustaju, shvaćajući kako su u toj borbi prepušteni sami sebi, bez čvrstog uporišta u državnom vrhu, koji ne može ili neće poduzeti ništa kako bi zaustavio neizbježan gubitak Ine. Jedino oružje koje je hrvatskim članovima Uprave još ostalo u rukama jest povlačenje punomoći za donošenje odluka u upravljačkoj strukturi, što je posljednji korak koji neizbježno znači i potpunu blokadu normalnog poslovanja kompanije. No za takav „potez očajnika“ potreban je i pristanak političkog vrha, odnosno Vlade. Njega još uvijek nema, jer je Vlada i dalje neodlučna. A vrijeme prolazi. I radi za Mol.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora

Link| 

0 comments: