itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: O crnom kapitalu u medijima

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je popodne da je poslala pismo predsjedniku Josipoviću kojim traži da sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost(VNS) o crnom kapitalu u medijima.

"Posao borbe protiv korupcije ne možemo obaviti do kraja uspješno, ako nismo potpuno na čistu čiji je kapital u pojedinim medijima i ima li istine u nekim indicijama oko toga da je u neke medije ušao vrlo sumnjivi kapital"
, izjavila je Kosor.

Index je već pisao da će se na sjednici vrlo vjerojatno raspravljati o novim vlasnicima Nacionala, iza kojih, sumnja se, stoji Stanko Subotić Cane te o sumnjivim okolnostima pod kojima je Ninoslav Pavić, odnosno EPH kupio Slobodnu Dalmaciju.

HRT je večeras prenio da neslužbeno doznaje kako je policija ušla u Slobodnu i intenzivno ispituje kako je Pavićev EPH kupio i sumnjivo dokapitalizirao splitski list.

===

"Privatizacija Slobodne Dalmacije nije provedena u skladu sa zakonom. Sporna je i dokapitalizacija, ali nije na meni da to ocjenjujem", izjavio je u sinoćnjem Dnevniku 3 sindikalist Ozren Matijašević, iznenadivši sve koji se sjećaju da je o kupovini Slobodne od strane Ninoslava Pavića i njegovog EPH misteriozno prestao govoriti prije pola godine.

Prvi podnio kaznenu prijavu zbog privatizacije Slobodne, pa naglo ušutio

Matijašević je prvi načeo priču o prodaji Slobodne Paviću, jer je kao sindikalni predstavnik u Upravnom vijeću Hrvatskog fonda za privatizaciju imao uvid u dokumentaciju o kupoprodajnom ugovoru EPH-Slobodna.

Prvi je podnio kaznenu prijavu protiv EPH, i to onog dijela u kojemu je Slobodna dokapitalizirana dvostruko precijenjenim dionicama Adriatica.neta. U to vrijeme, izdanja EPH objavila su nekoliko 'ekskluziva' o Matijaševiću: da se tajno sastaje sa Sanaderom i da mu je Vlada dodijelila stan na atraktivnoj poziciji u Zagrebu.

Pritisnut preko izdanja EPH?

Uslijed Pavićevog pritiska preko vlastite medijske kuće, Matijašević odjednom mijenja ploču: odustaje od prijave protiv EPH, uz objašnjenje da mu je nedavno dostavljena dokumentacija iz koje je jasno da nema osnove za kaznenu prijavu.

Prvo najavljuje da će sve objasniti na press-konferenciji, a onda je bez obrazloženja otkazuje. I onda, šest mjeseci kasnije, u sinoćnjem Dnevniku, opet govori da je medijski tajkun Ninoslav Pavić protuzakonito privatizirao Slobodnu Dalmaciju.

"Nisam 'okrenuo ploču' nego sam zaista prošle godine dobio dokumentaciju o dijelu dokapitalizacije Slobodne koja je osporavala moje navode u ključnim detaljima. Da nisam na to upozorio, mogao sam biti prijavljen za lažno podnošenje kaznene prijave", izjavio je Matijašević.

Postoje druge nezakonitosti, ali ne mogu o tome

Tvrdi da sada ima neka druga saznanja o privatizaciji Slobodne, ali ne ona koja se odnose na prodaju precijenjenih dionica Adriatica.neta splitskom dnevniku. Nije, međutim, želio precizirati o kojim se to nezakonitostima radi.

Matijašević je u neformalnim razgovorima znao spomenuti kako ga EPH reketari zato što je pokrenuo priču o možebitno kriminalnoj privatizaciji Slobodne.

Istraga protiv Ninoslava Pavića pri kraju, pitanje je dana....

Istraga policije o slučaju Slobodna bliži se finišu, a s njom se i Matijaševiću vraća hrabrost koja se pogubila kad se moćna medijska kuća okomila na njega.

Istragu protiv Pavića gura i premijerka Kosor, koja nema ni približno dobre odnose s gazdom EPH kao njen prethodnik Sanader. Upravo u njegovom prvom mandatu splitski je dnevnik prodan EPH, a u Fondu za privatizaciju sjedili su HDZ-ovi ministri s Damirom Polančecom na čelu.

Kako se redom radi o 'palim' HDZ-ovcima, a protiv Pavića postoji i više nego dovoljno indicija za podizanje optužnice, pitanje je dana kad će policija završiti sa 'češljanjem' splitskog dnevnika. EPH i kupovina Slobodne bili su jedna od tema današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Bijeda novinarstva
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: U očekivanju istrage

Link| 

0 comments: