itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Uhićen Tonči Majić

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić uhićen je u ponedjeljak ujutro u Splitu te ga je policija odvezla na psihijatrijsko vještačenje, koje je naložio Županijski sud u Zagrebu, izvijestio je Majić SMS porukom naš portal.

Majić, koji se devedesetih snažno zauzimao za žrtve izbacivanja iz stanova u Splitu te za žrtve zločina u Lori, pod pritiskom je pravosuđa, jer na netipičan način prosvjeduje zbog sporosti pravosuđa: svakoga mjeseca šalje poderanu hrvatsku zastavu predsjedniku Republike i glavnome državnom odvjetniku.

Paranje državne zastave kazneno je djelo, pa je državno odvjetništvo naložilo progon Majića, a kada je od odbio sudjelovati, Županijski sud u Zagrebu naložio je njegovo psihijatrijsko vještačenje.

"Postoji prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu da se provede psihijatrijsko vještačenje okrivljenika. Kada postoje okolnosti koje upućuju na sumnju da se radi o osobi sa smanjenom ili isključenom ubrojivošću, te okolnosti upućuju da treba provesti psihijatrijsko vještačenje", kazao nam je Devčić. "S obzirom da se okrivljenik odbio dragovoljno odazvati vještačenju te prihvatiti sudski nalog, naloženo je njegovo dovođenje u bolnicu gdje će se pokušati provesti vještačenje", objasnio je Devčić.

Majić zaslužuje poštovanje i zaštitu "zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tijekom devedesetih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori te zalaganja da se ti zločini procesuiraju", stoji u izjavi Kuće ljudskih prava, koju je potpisala predsjednica Upravnog odbora Sanja Sarnavka. "Kuća ljudskih prava smatra kako je ovakvo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i boracima za ljudska prava nedopustivo, jer predstavlja ozbiljno narušavanje njihovih prava.

Status: Moćno pravo
Lokacija: Split
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: