itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Od 24,7 milijardi eura uglavnom naplaćivali dugove

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Hrvatska je u razdoblju od 2003. do kraja prve polovine 2011. inozemnim izravnim ulaganjima ukupno privukla 24,7 milijardi eura stranog kapitala, što je oko 5.600 eura po stanovniku, pa iako to Hrvatsku relativno visoko pozicionira na ljestvici zemalja primatelja stranih investicija, ključni je problem nepovoljna struktura prikupljenih ulaganja. Tako polovicu ukupnih inozemnih izravnih ulaganja čine ulaganja u postojeće projekte (brownfield investments), a samo mali dio odnosi se na ulaganja u potpuno nove projekte (greenfield investments), koji izravno otvaraju nova radna mjesta i pridonose razvoju domaćeg gospodarstva, navode analitičari središnje banke u najnovijem Biltenu HNB-a.

Napominju kako na nepovoljnu strukturu ulaganja upućuje i činjenica da je najveći dio izravnih inozemnih ulaganja bio usmjeren na vlasnička preuzimanja u uslužnom sektoru, pri čemu je samo u djelatnosti financijskog posredovanja te trgovine na veliko uloženo gotovo 50 posto svih inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku.

Premda se očekivalo da će uoči pristupanja Europskoj uniji inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku biti dinamizirana, recentni pokazatelji ne potvrđuju takva kretanja.

Najveći dio novih ulaganja ipak se odnosi na otplatu inozemnih dugova stranim bankama. Ako se isključe otplata dugova i tekuća neisplaćena dobit, koja pripada inozemnim vlasnicima, priljev novih ulaganja u domaće proizvodne kapacitete u 2011. godini procijenjen je na dosad najnižu razinu od samo 0,2 milijarde eura.

Status: Banana republika
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Milijarde
Podobnost: HDZ/SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: