itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Vlada Zorana Milanovića neće se baviti pitanjem kako je Ivica Todorić preko gradonačelnika Milana Bandića došao do Kulmerovih dvora. Takav jasan i nedvojben odgovor dobili smo iz dva ministarstva; i to od ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy te ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka.

Bandića ne diraju u Skupštini, neće ni u Vladi

Možda je Todorić na sumnjiv način od hotela stigao do privatne rezidencije, koju je velikim djelom preuredio i nadogradio u zaštićenom dijelu Zagreba, no tim se neće baviti ni Vlada niti neka institucija u Hrvatskoj. Kao što se SDP u Gradskoj skupštini ne bavi pretjerano sumnjivim poslovima gradonačelnika Milana Bandića, to neće, kako se moglo vidjeti iz ovog primjera, raditi ni u Banskim dvorima. Tko je prenamijenio, prenamijenio je!

Podsjetimo, Todorić je dovršio obnovu Kulmerovih dvora 2006. godine samo zahvaljujući tome što mu je izdana građevinska dozvolu za hotel, s obzirom na to da je u Parku prirode zabranjena gradnja privatnih rezidencija. U dvorac se uselila čitava obitelj, a Todorić od Ministarstva turizma nikada nije zatražio kategorizaciju Kulmerovih dvora. Gradonačelnik Milan Bandić krajem 2009. godine omogućio je prenamjenu hotela u privatnu rezidenciju.

"Navedenom potvrdom izvedenog stanja ozakonjena je izvedena rekonstrukcija dogradnja i prenamjena Kulmerova dvorca", stoji u odgovoru zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje i zaštitu okoliš za Index koju smo dobili prije nekoliko dana.

No, bitno je u cijeloj priči, da su SDP-ovci kao oporba na državnoj razini najavljivali žestoki obračun upravo s intervencijama u prostoru gdje je bilo najviše korupcije. Upravo zbog Bandića koji je to radio kao član SDP-a ta se stranka javno ispričala javnosti.

No, na isprici je sve i stalo.

"Mi kao klub ispričavamo se građanima za sve pogreške koje smo dosada napravili, a koje su nanijele štetu. Razlog donošenja loših odluka nije bila samo slijepa politička poslušnost, već i loša informiranost, a možda su neki bili obmanuti", naglasila je u ožujku 2010. godine na sjednici Skupštine grada Zagreba SDP-ova zastupnica Mirela Holy. Tada se ispričala zbog Bandićeva prekrajanja gradskog prostora te zbog njegovih igra u s Prostornim planovima i GUP-om. No, danas, kako nam kaže, ne može ništa.

"Moj resor je zaštita okoliša, tako da što se tiče Kulmerovih dvora ne mogu ništa. To je sada u resoru ministra graditeljstva", kaže ministrica Holy u izjavi. Također podsjetila nas je kako je nedavno objavljeno kako "ispravci zagrebačkog GUP-a, rađeni u periodu od 2005. do 2009. godine, nisu bili ništa drugo nego protuzakoniti akt".

Ministrica Holy: Nešto se radi

"Koliko znam na tome se radi", kaže nam Holy. No, kako smo provjerili, Kulmerov dvorac odnosno prenamjena i nadogradnja unutar Parka prirode nisu predmet zanimanja državnih institucija. Uostalom, to su nam potvrdili iz Grada Zagreba kazavši da "izgradnja složenih rezidencijalnih građevina nije bila predmetom 'Ispravaka zagrebačkog GUP-a u periodu od 2005. do 2009. godine'".

Ministar Vrdoljak: Ne radi se ništa

"Ministarstvo nadzire poštivanje zakonskih odredbi i procedure. Sukladno tome Ministarstvo je svoje mišljenje dostavilo Skupštini grada Zagreba koja će odlučiti na koji način će otkloniti nepravilnosti i uskladiti stanje sa zakonom", kaže Vrdoljak na upit Indexa hoće li biti revizije Kulmerovih dvora i hoće li ispitivati kako je došlo do prenamjene.

Jasno nam je dano do znanja da - neće.

Kad može što hoće...

I tako, dok državne institucije, lokalna vlast na čelu s Milanom Bandićem, zagrebački SDP Davora Bernardića i Vlada Zorana Milanovića pušta Todoriću da radi što hoće, Park prirode kraj Kulmerovih dvora prilično je promijenio izgled.

Tako su vrtovi postali putevi, a pašnjaci dvorišta, oranice vinogradi, a promijenjene su i površine zemljišta. I sve je, kako nam kažu, legalno.

Status: Ukradeno
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: SDP
Pravomoćnost: Zaključeno

Link| 

0 comments: