itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Generalturist i Državno odvjetništvo

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

svi problemi su i krenuli od 2003. godine kada tvrtku preuzima obitelj Pečarević koja je dobila Generalturist zamijenivši udjele u Dinersu.

Zaposlenici sumnjaju u namjerno uništavanje

"Hrvatski zakoni dopuštaju osnivanje nekoliko firmi što je ova poduzetna obitelj svakako iskoristila tako da su danas vlasnici još nekoliko firmi pod sličnim imenom kao što su Generalturist Nekretnine, Generalturist Razvoj, Genturist Mreža, Monsun i slično, a na koje su onda tijekom godina prebacili sve nekretnine i vrijednosti", kažu nam zaposlenici Generalturista dodajući kako Generalturist Nekretnine naplaćuje najam prostora poslovnicama Generalturista te potražuje više od 700 tisuća kuna.

Kako smo provjerili u Generalturist Nekretninama na čelu su Maja Pećarević kao direktor i Zoran Pečarević, a tvrtka je imala u 2010. godini dobit od 634 tisuće kuna. I jednog zaposlenika! u 2008. Samo u 2008. godini imali su 2.1 milijuna kuna dobiti. U isto vrijeme Generalturist ima minus u 2010. godini u vrijednosti od 14,5 milijuna kuna!?

Koje su sve tvrtke izašle iz Generalturista

Isto tako valja naglasiti kako je u srpnju prošle godine osnovana tvrtka Generalturist nekretnine s temeljnim kapitalom od 11.6 milijuna kuna. No za tu tvrtku gdje su također vlasnici obitelj Pečarević za sada nema službenih podataka o poslovanju.

Tvrtka Genturist za poslovanje nekretninama, trgovinu i usluge osnovana je također u srpnju prošle godine od strane obitelji Pečarević. Tvrtka Monsun koja djeluje na istoj adresi kao i sve tvrtke obitelji Pečarević u blokadi je od 2002. godine a kao direktor se navodi Petra Pečarević Dolezil.

No, vratimo se na informacije unutar tvrtke. Zaposlenici nam kažu kako je dio managmenta u tvrtki koji su zapravo Generalturist i bacili u dugove, odlazili s milijunskim otpremninama.

No problem je u tome da zaposlenici nakon osam godina što su gledali rastakanje te tvrtke svojim vlasnicima više ne vjeruju, posebno ne kada govore o spasu koji dolazi od agencija Unilinea.

"Na naše inzistiranje, prezentirano nam je novo preuzimanje od strane agencije Uniline te je u tijeku due diligence Generalturista. Ono što je do sada obavljeno jest isključivo preuzimanje posla od strane Uniline-a, za što nismo sigurni da je u skladu sa zakonom, s obzirom da se Uniline još ničim nije obvezao preuzeti Generalturist", kažu nam zaposlenici pitajući se hoće li se možda provizija od tih poslova naći u dogledno vrijeme na nekom od računa obitelji Pećarević.

Neka se Generalturistom bavi Državno odvjetništvo

Prema razgovoru zaposlenika jedna stvar postala nam je itekako jasna. Cijela priča mogla bi se uskoro naći na stolu Državnog odvjetništva.

"Postavlja se pitanje zašto nismo reagirali ranije jer već više od 2 godine toleriramo svakojako kršenje naših prava iz Zakona o radu i Ugovora o radu. Naime, radili smo u dobroj vjeri, vjerujući u bolje sutra za Generalturist, za nas koji volimo rad u turizmu, za to smo se školovali te vidimo našu budućnost u turizmu. S obzirom da ovo više nije turizam jer i Kazneni zakon za mnoge radnje koje su se odvijale ima mjerodavne norme, smatramo za potrebnim preko vas upoznati hrvatsku javnost i državne institucije sa stanjem u tvrtki", zaključuju na kraju zaposlenici Generalturista.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Zagreb
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

1 comments:

Anonimno kaže...

Što vrijedi?