itemscope itemtype="http://schema.org/Article" Ukradeno?: Fijasko sudstva

Ukradeno?

Prvi i najstariji hrvatski portal s ciljem upozoravanja na korupciju, iskorjenjivanju politički povezanog kriminala i rasipnosti, te podrškom neovisnom i djelotvornom pravosuđu. Kontakt: korupcija.hr@gmail.com

Narkodiler u Rijeci nije kriv, a u Italiji dobio 10 godina zatvora!

Milan Štifanić nepravomoćno je osuđen na 5 i pol godina zatvora zbog nabave i preprodaje dva kilograma kokaina, dok je njegov partner Dalibor Šilić dobio 4 godine zatvora.

Stjepan Prnjat, kojeg se sumnjičilo da je bio glava narkohobotnice, oslobođen je optužbi za pranje novca, a optužbe za drogu otpale su u ranijoj fazi suđenja. I Štifaniću su odbačene optužbe za pranje novca. Ono što je u početku bilo predstavljeno kao povijesni slučaj, razbijanje velikog međunarodnog narkolanca s hrvatskim glavama, s količinama od 300 kilograma kokaina i heroina, moglo bi, prema nepravomoćnoj sudskoj presudi, završiti kao veliki USKOK-ov fijasko. Naime, za Štifanića i Šulića se tvrdilo da su bili u vrhu narkohijerarhije, što je u nesrazmjeru s visinom kazne i s onime što im je dokazano. A presuda Štifaniću i Šiliću odnosi se tek na dva kilograma koje im je optužba uspjela dokazati. Iako je Prnjat zbog trgovanja drogom pravomoćno osuđen u Italiji, optužba nije uspjela dokazati povezanost njegove imovine s novcem stečenim preprodajom droge. U konačnici, prema nepravomoćnoj presudi, trebalo bi im biti vraćena većina od 100 milijuna kuna zamrznute imovine. Jedino što ostaje zaplijenjeno jest Štifanićevih pola milijuna kuna i Šilićevih oko 10 tisuća eura. Na izricanju presude na Županijskom sudu u Rijeci nitko od optuženih nije se pojavio.

Obrazloženje Ike Šarić
Prnjat u Italiji izdržava kaznu od 10,8 godina zatvora, a Štifanić i Šilić nisu bili dužni doći na izricanje presude. Štifaniću i Šiliću uračunati će se u kaznu i 3,5 godine koje su proveli u pritvoru. Sutkinja Ika Šarić obrazložila je da optužba nije dokazala da se radi o novcu stečenom trgovanjem drogom, pozivajući se na presudu iz Italije. No, slijedi USKOK-ova žalba, pa će imovina osuđenika ostati zamrznuta do pravomoćnosti. - Štifanić, Prnjat i članovi njegove obtelji su ljudi koji nikada nisu radili, nemaju dana radnog staža, nikakvog dohotka, niti su ikada plaćali porez. Nema dokaza da je imovina stečena nasljeđem ili slično. Potpuno su pogrešna tumačenja suda - navodi Čulina.

Status: Organizirani kriminal
Lokacija: Hrvatska
Opseg: Korumpirano pravosuđe
Podobnost: HDZ
Pravomoćnost: U očekivanju zatvora i pljenidbe

Link| 

0 comments: